latinica  ћирилица
04/10/2024 |  16:14 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

У Јабланици се 40 особа води као нестало (ФОТО/ВИДЕО)

Према незваничним информацијама са терена на подручју Доње Јабланице несталим се води 40 особа.
Поплаве (фото: avaz.ba) -
Поплаве (фото: avaz.ba)

Иако званичне информације за сада говоре о 14 смртно страдалих, страхује се да је тај број знатно већи.

Најгоре стање тренутно је на подручју Доње Јабланице, гдје се екипа Бљесак.инфо пробила пјешке до мјеста погођеног поплавама и клизиштима. На подручјима погођеним овим непогодама формирају се спасилачке групе које, уз помоћ механизације, започињу акцију проналаска и спашавања унесрећених.

Власти Херцеговачко-неретванског кантона прогласиле су стање природне несреће, што је омогућило активирање свих спасилачких служби, а БиХ је затражила помоћ од Европске уније. Помоћ стиже са свих страна, а у акцијама су учествовали и припадници ЕУФОР-а.

Све болнице су у приправности и очекују пријем унесрећених.

Управо се ради на рашчишћавању пута према Јабланици с јужне стране на путу М-17, те од Прозор-Раме до Јабланице са сјеверне стране, како би помоћ што прије стигла до угроженог становништва, извијестила је Федерална управа цивилне заштите (ФУЦЗ). Рашчишћен је пут према Јабланици од Коњица. Све расположиве јединице за путеве, ватрогасци, хитна помоћ и војска су на терену.

Службе с чамцима су прешле до Јабланице и раде на спашавању људи.

Из кантоналне владе апелују на грађане да не крећу према Јабланици и Коњицу због крајње критичне ситуације на сјеверу ХНК-а.

Наиме, јутрос око три часа дошло је до великог олујног невремена праћеног обилним кишама на подручју Мостара, Коњица и Јабланице. Невријеме је изазвало активацију великог броја клизишта, одрона на цесте и плављења подручја због излијевања великих количина воде из ријека и језера.

Извор: Бљесак