latinica  ћирилица
04/10/2024 |  14:23 ⇒ 14:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада ФБиХ прогласила стање природне несреће на подручју цијелог ентитета

Влада Федерације БиХ је на данашњој телефонској сједници прогласила стање природне несреће на подручју цијелог ентитета, усљед катастрофалних поплава у којима је страдало најмање 14 особа.
Пруга у Јабланици (фото: zfbh.ba) -
Пруга у Јабланици (фото: zfbh.ba)

То је на ванредној конференцији за новинаре саопштио потпредсједник Владе ФБиХ и министар развоја и предузетништва Војин Мијатовић и додао да је то једна од три донијета закључка.

- На хитној телефонској сједници Владе ФБиХ донијета су три закључка. Федерална управа и ФУЦЗ ангажују специјализиране тимове за спашавање на води. Донијели смо одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју ФБиХ. Формирали смо Кризни штаб у сталном засједању који има задатак да координира активности заједно са штабом Цивилне заштите - рекао је Мијатовић.

Додао је да је донијет и закључак и иницијатива према БХ Телекому да се издвоји милион и по КМ према погођеним подручјима.

- Од јутрос негдје око пет сати, премијер и неколико министара су на терену. Одмах након конференције за медије сви остали министри ће се упутити на локације.

На конференцији за медије обратили су се и представници ФУЦЗ-а. Како су казали, отежавајућа околност је што се најављују падавине и у наредним данима.

- Ми смо данас у 12 сазвали хитну сједницу штаба гдје смо донијели закључке да се механизација упути на простор Јабланице па ћемо видјети стање у осталим општинама. Има доста мјеста на општини Јабланица која су неприступачна. Имамо информацију да је 14 жртава, доста је несталих за којима се трага. Наше јединице су на терену и евакуација је у току - речено је.

Ово је једна од најтежих ситуација која је погодила ФБиХ након оне 2014., подсјетили су на конференције за новинаре и истакли да је отежавајућа околност то што се расплаже информацијама да ће киша падати и у наредна два дана.