latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:25 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

У поплавама и клизиштима у ХНК страдало најмање 14 особа - срушене куће и блокирани путеви (ФОТО/ВИДЕО)

У невремену у Херцеговачко-неретавнском кантону до сада је 14 особа смртно страдало, док је пријављен нестанак на дестине несталих, подаци су Кризног штаба ХНК.
Клизишта Јабланица (avaz.ba) -
Клизишта Јабланица (avaz.ba)

- Међу умрлим је и беба која је пребачена у болницу у Мостару, а мајци се љекари још боре за живот - рекао је новинарима Дарко Јука из Кризног штаба ХНК-а.

Јука је навео о да је до сада пријављено и на десетине повријеђених.

- Проглашено је стање природне несреће - рекао је Јука.

Сумња се да је страдало и више од 20 особа

Број жртава у поплавама и одронима које су погодиле Јабланицу и околину, према незваничним информацијама порастао је на пет, а сумња се да је смртно страдало и више од 20 особа.

Поплаве и одрони изазвани обилним падавинама нанијели су огромну штету овом подручју, а путне комуникације према Јабланици су потпуно прекинуте, укључујући правце према Мостару, Рисовцу, Прозору Рами и Коњицу.

Предсједништво БиХ донијело одлуку о ангажовању ОС БиХ у Јабланици

Предсједништво БиХ је на ванредној сједници једногласно донијело одлуку о ангажовању ресурса Оружаних снага БиХ на ширем подручју општине Јабланица, наведено је у саопштењу.

- Ургентно су ангажоване инжињерске јединице, јединице за спашавање људи и хеликоптер Оружаних снага БиХ, у циљу хитног пружања помоћи цивилним органима власти у реаговању на природну несрећу - обилне поплаве и клизишта на ширем подручју Јабланице - наведено је у саопштењу Предсједништва БиХ.

Општина Вареш прогласила стање природне несреће; У Тарчину вода однијела мостове

Општина Вареш прогласила је стање природне несреће због обилних падавина и излијевања ријеке Ставње.

У село Гуњани код Тарчина ноћас је наишла бујица и однијела мостове, те поплавила куће.

Машински тим из Српске креће у помоћ Јабланици

Машински тим Републичке управе цивилне заштите биће упућен ка Јабланици, како би помогао у санирању посљедица које су изазавале бујичне поплаве, изјавио је директор ове управе Борис Трнинић.

Гогановић: Оружане снаге спремне да пруже потребну помоћ

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да су Оружане снаге БиХ, након природних непогода које су ноћас захватиле дио земље, у приправности и да предузимају све потребне мјере како би пружиле помоћ, али да се чека законско одобрење од Предсједништва БиХ за активирање свих ресурса.

Хеликоптер ЕУФОР-а врши хитни превоз повријеђено дјетета из Јабалнице

Хеликоптер ЕУФОР-а врши хитни превоз повријеђено дјетета из Јабалнице, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Из Министарства безбједност су навели да су јутрос добили захтјев Федералне управе цивилне заштите за пружањем помоћи у спасилачким тимовима и механизацији и да је одмах прослијеђен Министарству одбране.

- Тражи се ангажовање хеликоптера, механизације и додатног људства - саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара и додаје да је упућен и захтјев Еуфору за ангажовање хеликоптера за медицинску евакуацију.

Незванично - погинуло пет особа

У поплавама на подручју Јабланице је, према за сада незаваничним информацијама, смртно је страдало пет лица, изјавила је Срни портпарол Федералне управе цивилне заштите Мајда Ковач.

- Изразито је тешка ситуација у Јабланици и Крешеву. У Јабланици је ситуација далеко најтежа - истакла је Ковачева.

Премијерка ХНК Марија Бухач је рекла да покушавају ангажовати хеликоптер како би се спасило дијете у Јабланици.

"Ситуација озбиљна"

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је да је веома озбиљна ситација у дијеловима овог ентитета погођеним поплавама и одронима, те истакао да је сада најважније да се евакуише угрожено становништво.

- Нажалост, било је и људских жртава, али још немамо све информације у вези са тим. Јавност ћемо информисати о свему чим добијемо потврду са терена. Све надлежне и интервентне екипе су од раних јутарњих часова мобилисане - истакао је Никшић.

Он је навео да је успјешно евакуисан одређени број грађана које је вода заробила у њиховим домовима, те да се наставља са обиласком погођених подручја како би се спасили људи и била им пружена помоћ, саопштено је из Владе ФБиХ.

Срушене двије куће

Пошто су се ријеке Неретвица и Сеончица излиле из својих корита те поплавиле велики број кућа и однијеле неутврђен број возила у Јабланичко језеро, двије куће су срушене и, како је наведено из МУП-а ХНК, у поплављеним кућама још има становника.

Све путне комуникације према Бутуровић пољу су блокиране због великог одрона на путевима, а у мјесту Обри вода је однијела мост.

Поплаве, Јабланица (Фото: avaz.ba)

Невријеме је одсјекло сјевер кантона и да је затражена помоћ виших нивоа власти.

Овај кантон је затражио помоћ Оружаних снага БиХ, као и бројних добровољаца.

- Не крећите на пут без потребе. Путна комуникација није у функцији. Потребно је да спасавамо животе - рекао је Адил Шута у име кантоналне Цивилне заштите.

Поплаве и на подручју Крешеба и Кисељака

Обилне падавине које су током јучерашњег дана и ноћи погодиле дијелове БиХ изазвале су поплаве на ширем подручју Крешева и Кисељака.

Од раних јутарњих сати становништво се у ово дијелу земље бори са воденом бујицом која је ушла у велики број домова.

Из Службе за цивилну заштиту Кисељак апелују на становништво да не полазе на пут. На терену су и чланови Професионалне ватрогасне бригаде, Хитне помоћи и полиције.

Блокирани су бројни путни правци у овом дијелу земље, а обустављена је и настава.

- Ово је несхватљиво. Подручје Кисељака се дуже вријеме пати са несташицом воде. Сада имамо ситуацију да је све поплављено. Вода је ушла у доње дијелове куће. Ватрогасци и друге службе су на терену. Тренутно свједочимо апокалиптичним сценама. Буквално смо одсјечени од остатка свијета - казже становник Кисељака.