latinica  ћирилица
03/10/2024 |  14:22 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Континуитет у исплати подстицаја

Пољопривреда је ресор о којем Влада Републике Српске највише води рачуна и важно је што постоји континуитет у исплати подстицаја пољопривредницима, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.
Жетва - Фото: СРНА
ЖетваФото: СРНА

Минић је појаснио да је са данашњом исплатом од 5,4 милиона КМ за подстицаје преостала исплата непуних 15 милиона КМ, те указао да је буџет био оптерећен због појаве афричке куге свиња и осталих дешавања и ванредних помоћи.

- Сама чињеница да су ове исплате већ дошле до краја говори у прилог томе да размишљамо о оптималним агротехничким роковима када је у питању јесења сјетва - истакао је Минић.

Он је оцијенио да ће додатна средства за подстицаје помоћи пољопривредним произвођачима да лакше изврше набавку сјемена, минералног ђубрива и заштитних средстава, те подсјетио да постоје и субвенције за нафту која се користи за пољопривреду.

Према његовим ријечима, информације са терена кажу да су пољопривредници изузетно задовољни и да је данашња исплата подстицаја дошла у право вријеме.

Минић је нагласио да је за ову годину осим данашње исплате, исплаћено више од 30 милиона КМ, што су знатна средства када је ријеч о подршци пољопривредној производњи.

Он сматра да би Република Српска била много конкурентнија да не постоји неконтролисани увоз.

- Министарство најозбиљније размишља да одређене активности, када је ријеч о увозу, покуша колико је то могуће каналисати и ријешити кроз правилник о подстицајима Републике Српске - навео је Минић.

Ресорни министар је нагласио да политичко Сарајево мора схватити да се рушењем активности и приједлога из Републике Српске руше сви пољопривредни произвођачи у БиХ.

Минић је истакао да је крајње вријеме да иницијативе које долазе из Републике Српске буду прихваћене и да се направи реална заштита домаће производње.

- Уз овакав аграрни буџет, уз примјену савремених агротехничких мјера које омогућавају и набавку огромног броја пољопривредних машина, прикључака, када би само тај сегмент имали уређен, тај неконтролисани увоз, гарантујем да би у Републици Српској сваки облик пољопривредне производње био много бољи и много перспективнији. Имали би много веће приходе и могли би омогућити да наша пољопривредна газдинства себи обезбјеђују пристојан живот од свога рада - закључио је Минић за Срну.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је данас 5.437.785 КМ за 118 корисника подстицаја, а од почетка седмице по овом основу исплаћено је више од 10,6 милиона КМ.