latinica  ћирилица
03/10/2024 |  12:26 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Обиљежена операција "Халијард - ваздушни мост"; Додик: Марфија да буде срам што нема званичних представника САД (ФОТО/ВИДЕО)

Историјски догађај од републичког значаја - операција "Халијард - ваздушни мост", обиљежен је у Бољанићу код Добоја.
Халијард - обиљежавање - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Халијард - обиљежавањеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

"Халијард" је била највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

У овој операцији спасено је више од 500 савезничких пилота, највише америчких, које су обориле њемачке снаге над бившом Југославијом.

Обиљежавању у Добоју присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Ђорђе Тодоров, министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Данијел Егић и министар правде Милош Букејловић који су положили вијенце у знак сјећања на јунаштво и жртву припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота у операцији "Халијард".

Додик је изјавио да је четнички покрет имао највише удјела у спасавању америчких пилота у операцији "Халијард" прије 80 година и да америчког амбасадора Мајкла Марфија треба да буде срам што ту данас нема и званичних представника САД.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

- Немогуће да једна сила на овај начин показује своју немоћ или своју ароганцију. То што су сада на страни оних због којих су некада овдје падали авиони, то је друго питање и ствар неке политике, али не бити ту да се ода поштовање људима који су се жртвовали и спасеним Американцима представља људско дно - рекао је Додик.

Додик је навео да САД нису ни Марфи нити било ко сличан њему, али сматра да представници из Фондације "Халијард" треба да знају да данас овдје није био нико у име њихове земље, чиме је одбачено сјећање на оно што се ту десило, једно велико пожртвовање српског народа.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

- Комунизам није сатрао сјећање на "Халијард" неће ни Марфи, нити службеник Амбасаде који је очигледно запријетио другим да дођу овдје. То говори о њима а не о нама, али ћемо наставити да ово радимо. Нека га је срам за чињеницу да овдје нико није од представника САД - рекао је Додик.

У обраћању на обиљежавању годишњице од "Халијарда" Додик је истакао важност да се окупљају на том мјесту и да пошаљу снажну поруку да обиљежавају напоре које су поднијели наши преци на том мјесту показујући своју хуманост у условима када су други народи били на страни фашизма.

Он је навео да су Срби имали двије ослободилачке војске, Народноослободилачку војску и Југословенску војску у отаџбини под командом ђенерала Драже Михајловића који је одликован за ове и друге операције од највишег ауторитета САД.

Додик је указао да то говори да су Срби увијек били на правој страни историје, људскости, односа према тим најважнијим вриједности цивилизације.

Предсјендик Српске је оцијенио да је ово величанствено мјесто српске историје, споја између Србије и Републике Српске, нагласивши да су исте вриједности и у Прањанима и у Бољанићу окупљале људе, што се мора памтити.

- Република Српске ће остати посвећена не само сјећању него и обиљежавању овог догађаја, а вјерујем да ће неки други људи у име званичне америчке политике бити овдје поново са нама. То ће говорити о томе да су операција "Халијард", Бољанић, Прањани, Срби, четнички покрет оно што не може да усахне и нестане - закључио је Додик.

Српски народ увијек је био на правој страни историје што потврђује и спасавање савезничких пилота у операцији "Халијард" у Другом свјетском рату, а многи то заборављају, рекао је данас у Бољанићу код Добоја изасланик предсједника Србије Ђорђе Тодоров.

Тодоров, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, рекао је да је данас у Бољанићу како би Србија показала саборност са Републиком Српском да ће заједно памтити и обиљежавати велике догађаје у којим је српски народ показао карактер, жељу, борбу за слободом.

- Многи заборављају да се српски народ увек налазио на правој страни историје, те желе да нас обележе на други начин - изјавио је Тодоров, који је присуствовао 80 година од спасилачке мисије спасавања америчких пилота Халијард.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да је поносан на људе из Бољанића и са Озрена који су примјер храбрости и честитости.

Према његовим ријечима, они су увијек на правој страни историје и слободе, узимајући у обзир околности да је прије 80 година, на свега 500 метара од овог мјеста била граница НДХ, која је подржавала нацистичку Њемачку.