latinica  ћирилица
02/10/2024 |  11:14 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Лавров упутио писмо подршке предсједнку Додику: Отпорност, храброст и успјехе у патриотским подухватима

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров послао је писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику у којем му је зажелио отпорност, храброст и успјехе у патриотским подухватима, а братском српском народу срећу и просперитет.
Милорад Додик и Сергеј Лавров - Фото: РТРС
Милорад Додик и Сергеј ЛавровФото: РТРС

- Руска Федерација као једна од држава гараната Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ 1995. године обраћа приоритетну пажњу досљедној имплементацији овог међународног правног документа који одиграва кључну улогу у одржавању стабилности и безбједности у БиХ и на Балкану у цијелини - стоји у писму Лаврова.

Каже да са забринутошћу прате како западни актери истрајно руше дејтонске принципе унутрашњег уређења БиХ и Херцеговине, те да свједоче активним покушајима скраћивања неотуђивих уставних права конститутивних народа.

- Видимо да се прије свега на удару налази Република Српска, Ви лично и Ваши сарадници јер браните законите и гарантоване међународним правом интересе српског народа и дајете отпор неоколонијалној политици Запада. Наглашавамо да смо одлучни и убудуће да спроводимо принципијелну и одговорну линију ради одбране Дејтона, јачања мира на Балкану, развоја једнакоправне и узајамно корисне сарадње с Републиком Српском - наводи Лавров у писму Додику.

 

Лавров писао Додику

Лавров писао Додику, превод