latinica  ћирилица
01/10/2024 |  13:27 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Потписан протокол о подршци Српске Грахову, Гламочу, Дрвару и Босанском Петровцу (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се у Бањлауци са представницима општина Грахово, Гламоч, Дрвар и Босански Петровац.
Палата Републике - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Палата РепубликеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након састанка потписан је протокол о подршци Српске овим општинама у Федерацији БиХ.

Додик је послије потписивања рекао да је у посљедње вријеме примијећено да постоји потреба за подршком из буџета општинама Грахово, Гламоч, Дрвар и Босански Петровац.

- Од идуће године планираћемо буџетску ставку линеарно по милион КМ да би се могле развијати. Општине су суочене са озбиљним изазовима. Ово није збор све подршке већ подршка локалним буџетима, а подршка ће се у наредним годинама све више осјетити - рекао је Додик у Палати Републике.

Он је додао да су и до сада имали добру сарадњу, а да ово даје гаранцију локалним заједницама да ће имати значајну подршку.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Начелница општине Дрвар Душица Рунић захвалила је предсједнику Републике Српске за иницијативу да оснажи ове локалне заједнице.

- Самостално сада можемо рачунати на развојне пројекте и нећемо се ослањати само на више нивое власти у ФБиХ - рекла је Рунићева.

Предсједнику Додику такође је захвалио и начелник Босанског Грахова Урош Ђуран који је истакао да је ово велика помоћ и нада се да ћемо од тих средстава завршити све наше пројекте.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша такође је захвалио предсједнику за ову подршку, нагласивши да то није једина помоћ у финансијком смислу.

- Имали смо и раније подршку институција Републике Српска али сада ћемо значајније моћи рачунати на инфраструктурне пројекте - рекао је Радивојша.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немања Давидовић захвалио је Српској и њеном предсједнику јер имају разумијевања за ове општине у којој је велики број повратника.

Он је истакао да ће од наредне године имаћти додатних милион КМ у буџету, нагласивши да је то база за развој.

- У наредном периоду договорићемо са институцијама Републике Српске значајну подршку при лијечењу наших грађана у здравственим установама Српске - рекао је Давидовић.

Састанку је присуствовала српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.