latinica  ћирилица
01/10/2024 |  13:19 ⇒ 13:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Протест пензионера у Загребу

Под гестом "против сиромаштва", на Међународни дан старијих особа - у Загребу, на централном градском Тргу бана Јелачића, и Ријеци у току је протест пензионера, а главни њихов захтјев Влади је да просјечна пензија буде 60 посто просјечне зараде.
Трг бана Јелачића, Загреб - Фото: РТРС
Трг бана Јелачића, ЗагребФото: РТРС

Политичка странка "Блок умировљеници заједно" од Владе тражи пензије које ће бити довољне за достојанствен живот.

Предсједник БУЗ-а Миливој Шипка каже да не види разлог да неко не може наслиједити више од партнерових примања након његове смрти, него што је то тренутно прописи дозвољавају.

- Тражимо да просјечна пензија буде 60 посто просјечне плате. И то одмах. Већ данас је пензија требало да буде 790 евра по обећању ХДЗ-а, а не 600 - рекао је Шипка.

Прозвао је и "представнике пензионера који су се слизали с Владом".

- Чије интресе они заступају кад кажу да тражимо превише. Хало?! Они гурају растуће сиромаштво и кажу да се не може. Може! Буџет је у вријеме Пленковићеве Владе удвостручен, БДП је удвостручен - каже Шпика наводећи да постоје сви финансијски услови да се пензије повећају "дословно одмах".

Говорећи о опорезивању Шипка је рекао да је то прича из Алана Форда.

- То само људи без мозга могу предложити и направити - рекао је и подсјетио је да су пензионери из категорије становништва којима је потребна једнократна помоћ.