latinica  ћирилица
01/10/2024 |  11:25 ⇒ 12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: У Њујорку садржајни разговори о мултилатерализму, изградњи мира и З.Балкану

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да је током Генералне скупштине УН у Њујорку имао "садржајне разговоре" о мултилатерализму, изградњи мира и Западном Балкану и изразио увјерење да ће разговори које је имао помоћи у обликовању ефикасних рјешења за изазове на глобалном нивоу.
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO) -
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO)

Лајчак је на Фејсбуку навео да је током ГС УН у Њујорку, "поред разговора са пријатељима и партнерима", учествовао на традиционалном ручку са лидерима са Западног Балкана, чији је домаћин био високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ.

Навео је и да се обратио на Самиту о утицају на одрживи развој Свјетског економског форума.

- Управо сам се вратио са интензивне недјеље на Генералној скупштини УН у Њујорку! Имао сам прилику да се ангажујем у смисленим дискусијама о мултилатерализму, изградњи мира и Западном Балкану унутар и изван зграде УН - написао је Лајчак.

Он је додао да је било добро "осјетити глобалну температуру по питањима од значаја за све нас" и истакао да "истински вјерује да ће наше дискусије помоћи у обликовању ефикасних рјешења за изазове са којима се суочавамо на глобалном нивоу".

Лајчак је у свом сумирању недјеље проведене на ГС УН у Њујорку објавио и неколико фотографија, укључујући са предсједником Србије Александром Вучићем, као и са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајаном и замјеником помоћника америчког државног секретара за Западни Балкан Александром Касанофом, савјетником за спољну политику и безбједност њемачког канцелара Јенсом Плетнером и представницима привремених приштинских институција.

Борељ је 25. септембра угостио на неформалном састанку у Њујорку лидере Западног Балкана, међу којима је био и предсједник Вучић, и том приликом потврдио посвећеност ЕУ подршци Западном Балкану на његовом европском путу и истакао да проширење остаје главни приоритет за ЕУ.