latinica  ћирилица
30/09/2024 |  19:52 ⇒ 20:31 | Аутор: Агенције

Скандал у Аустрији: Официр из БиХ одбио да се рукује с министарком

На Терезијанској војној академији у Бечком Новом Мјесту у Аустрији, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, официр из БиХ одбио је да се рукује с министарком одбране Аустрије, Клаудијом Танер.
Официр - Фото: СРНА
ОфицирФото: СРНА

Како пише аустријски Курир, инцидент се десио за вријеме традиционалне церемоније, која представља врхунац годишњих активности академије.

Официр је одбио руковање с министарком Танер јер је жена, правдајући то својим вјерским увјерењима. Као резултат тога, војник је одмах искључен из остатка церемоније, а није му уручен ни традиционални академијски прстен, што је потврдило Министарство одбране Аустрије.

Како преносе аустријски медији, замјеник министра одбране БиХ Славен Галић био је обавијештен унапријед да се официр неће жељети руковати с министарком. Због тога војник није ни позван на бину. Министарка Танер је изразила незадовољство овим чином, а Галић се касније извинио у име БиХ.

Аустрија већ годинама обучава војне кадрове из земаља Западног Балкана, попут БиХ и Црне Горе, с циљем јачања стабилности у региону.

Ове земље немају властите официрске школе, а претходно су своје официре обучавале у Турској. Европска унија је подржала овакав вид сарадње.

На церемонији, Галић је нагласио важност аустријске подршке у изградњи Оружаних снага БиХ и похвалио високи ниво обуке који се пружа на Терезијанској војној академији, пише Кликс.