latinica  ћирилица
29/09/2024 |  19:37 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Дрински насип - један од највећих и најзначајнијих инвестиција Српске (ВИДЕО)

Након 10 година од катастрофалних поплава које су погодиле Семберију 2014. године у фебруару мјесецу кренуло се са изградњом прве фазе изградње Дринског насипа.
Дрински насип - Фото: СРНА
Дрински насипФото: СРНА

Ово је најзначајнији објекат у систему одбране од поплава у Семберији који финансира Влада Српске.

Ради се о дионици насипа од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставе у Јањи у дужини од два километра и 800 метара за шта је Влада обезбиједила 2,4 милиона марака.

Због неријешених имовинских односа који су годинама били камен спотицања за почетак изградње Дринског насипа чекало се годинама. Након добијања грађевинске дозволе у фебруару се кренуло са изградњом прве фазе насипа и до сада је урађено 74 оодсто предвиђених радова .До краја године планирано је да се заврши ова фаза пројекта.

- На градилшту је од врсте радова који се обављају свакодневно у просјеку ангажовано око 20 јединица механизације, 15 до 20 радника, тренутно изводимо радове на изради трупа земљаног насипа, завршили смо све бетонске радове, израду парапетног зида у дужини од око 450 м и до краја уговора преостало нам је завршетак трупа науипа као и израда сервисних саобраћајница од шљунка који прате насип - истакао је Александар Кецман, координатор извођача радова "Бијељина пут".

Градња прве фазе која се финансира кредитним средствима Европске инвестиционе банке коштаће 2,4 милиона марака.

- Степен заштите одбране од поплава ће бити на једном далеко већем нивоу него што је то било претходних година.Највеће проблеме које смо имали у претходном периоду одбране од поплава нам је представљало високи водостају ријеке Дрине и фнализацијом ових радова ћемо имати ријешен проблем на овој дионици високих вода ријеке Дрине - навео је Љубиша Васић, инжењер ЈУ "Воде Српске".

Изградњом насипа од изливања Дрине биће заштићено око 30.000 домаћинстава, неколико стотина привредних објеката и више од 20.000 хектара обрадивог земљишта.

- Влада Српске континуирано планира финсансијска средства за сваку наредну фазу, и након завршетка ове фазе радова Влада у сарадњи са ЈУ Воде Српске планира имплементацију друге дионице и припремамо пројектну документацију круна за комплетирање читавог Дринског насипа око Семберије - додао је Васић.

Да је велика важност изградње Дринског насипа сагласни су и мјештани Јање.

Од 2014. године до данас Влада Српске обезбиједила је више од 250 милиона марака за инвестиције у сектору вода.

Улагања у водопривредне објекте реализована су или су у току на чак 330 лолација у свим дијеловима Српске. Изградња Дринског насипа у дужини од 33 километра је свакако једна од највећих и најзначајнијих инвестиција.