latinica  ћирилица
27/09/2024 |  13:40 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Тривићева се обрушила на Станивуковића због прекомјерног запошљавања у Градској управи

Предсједница Народног фронта, Јелена Тривић одржала је данас конференцију за новинаре на којој се жестоко обрушила на градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, због прекомјерног запошљавања у Градској управи.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

- Станивуковић је погазио своја обећања о транспарентном раду Градске управе која је давао пред прошле локалне изборе. У мандату Станивуковића закључено је више од 300 уговора о раду и уговора о дјелу. Преко 580 људи имало је неку врсту ангажмана са Градском управом - радни однос, уговор о дјелу или ауторске уговоре. Иако је обећавао транспарентну Градску управу и прије него што је постао градоначелник, говори о вишку од 200 запослених, Станивуковић се није либио да своју страначку машинерију, другарице и другаре, запошљава у Градску управу "без да трепне" - истакла је Тривићева.

Она додаје да од 30. децембра 2020. године, када су на страници града објављена имена свих запослених у Градској управи на почетку мандата, никада више ниједан одборник, ниједан новинар нити грађанин који је питао једно просто питање "колико људи ради у Градској управи“ није добио одговор на ово питање.

Објаснила је да је "стампедо запошљавања" посебно снажно кренуо од новембра 2022. године од када је Станивуковић закључио уговоре о раду и уговоре о дјелу са чак 222 особе који су и данас активни.

Каже да већина ових људи не ради на пословима пружања јавних услуга грађанима, што би требало да буде посао јавних службеника, него да су у функцији изборне кампање Станивуковића – попуњавају му скупове, скупљају сигурне гласове током радног времена и вријеме проводе ван Градске управе, у Старој башти која је штаб градског одбора ПДП-а.

- Додатно, већина ових људи је прво закључивала одређене уговоре, па тек онда су се за њихова радна мјеста расписивали конкурси. Када смо заједно обећавали да ће Град водити стручни, образовани и поштени људи, ни слутили нисмо да ће његова пракса бити све супротно од оног што смо обећали - изјавила је Тривићева.

Тривићева је показала списак свих 222 имена са којима су закључени уговори од новембра 2022. године.

- Позивам Станивуковића да сам објави списак свих запослених и да је демантује, ако на табли са именима запослених коју је данас приказала има иједно име које нема радни однос. Ово није никакво таргетирање људи. ово би било нормално да је објављено на сајту Града као што је то почео и да ради на почетку мандата. Али је схватио да му за политичку утакмицу, јер је скренуо са политичког пута и преварио Бањалучане да му је потребна страначка машинерија да би остао - наводи Тривићева.

Тривићева каже да градску касу ових 222 људи на годишњем нивоу кошта око 5 милиона марака.

- То је довољно за изградњу два вртића. На плате оних које је Станивуковић запослио као страначку војску током цијелог мандата потрошено је око 30 милиона марака - навела је Тривићева.

Тврди да због ових који су примани као страначка војска, часни радници Градске управе већ одавно немају гарантовано право на повећање плате од 150 марака, а познато је колико су цијене отишле на горе.