latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:09 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Премијера филма "Сава са звуком опере - у три слике"

У Културном центру Градишка синоћ је премијерно приказан документарни филм "Сава са звуком опере – у три слике", аутора Милана Пилиповића, који говори оперским редитељима поријеклом из Градишке - Младену Сабљићу и Бориславу Поповићу, али и Радмили Смиљанић и другим умјетницима који су се прославили на великим оперским и музичким сценама у Београду и широм свијета.
Градишка - Фото: СРНА
ГрадишкаФото: СРНА

Пилиповић је рекао да је настојао да у 45 минута документарног филма, кроз три цјелине, прикаже величину ових умјетника.

Он је истакао да су Сабљић и Поповић обиљежили једну епоху опере у Народном позоришту у Београду, додајући да у филму говоре и умјетници који су потекли из градишке Основне музичке школе "Бранко Смиљанић" и даљим школовањем у Бањалуци, Београду и свијету успјели да изграде нову слику о музичком потенцијалу Градишке.

Оперски редитељ у Народном позоришту у Београду Ивана Драгутиновић Маричић рекла је да је имала ту част да јој Сабљић буде професор, а Поповић колега, нагласивши да је редитељ опере ријетка професија, а још ријеђе да један мали град изњедри двојицу тако успјешних оперских редитеља.

Маричићева је подсјетила да Оперски студио Народног позоришта у Београду, чији је руководилац, управо носи име Борислава Поповића.

Премијери документарног филма "Сава са звуком опере – у три слике" присуствовао је градоначелник Градишке Зоран Аџић, који је истакао да су умјетници о којима филм говори широм свијета пронијели добар глас о Градишци.

Он је подсјетио да градишка основна музичка школа носи име свог првог директора Бранка Смиљанића, оца примадоне Београдске опере Радмиле Смиљанић.

Аџић је додао да се завршава реконструкција музичке школе у Градишци и да су сви у граду поносни на успјехе нове генерације младих умјетника који су потекли из ове школе.

Снимање филма "Сава са звуком опере – у три слике" подржали су Градска управа Градишка, Културни центар и Основна музичка школа "Бранко Смиљанић".