latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:48 | Аутор: Агенције

Вучић: Знамо да су нас преварили са Бриселским споразумом

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су му многи, након његовог обраћања на 79. засједању Генералне скупштине УН, казали да је говорио о суштини проблема додајући да је ријеткост да неко смије и може да каже оно што је он изнио.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

Како је истакао, на засједању је говорио као предсједник Србије, као предсједник једне мале земље која се мучи са проблемом који јој је дјелимично наметнут, а дијелом је и сама себи крива.

- Проблем потиче од деведесетих, да не причам о лажима којима смо се обмањивали од 2000. до проглашења независности. Сада смо реалнији, знамо да нећемо сукобе, ратове, знамо да су нас преварили са Бриселским споразумом, говоре и да је Минхенски споразум био куповина времена, можда су то и нама хтјели, али показало се да смо жилави и у правно-политичком и животном смислу. Наставићемо да се боримо за своју земљу - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је "износио чињенице и говорио из душе сваког грађанина Србије".

- Нисам ни о коме лоше говорио, нисам користио прилику да измишљам као Бећировић, већ сам рекао оно што мислим да је узрок проблема. Суштински проблем је, када оставимо све лажи по страни попут тога да су нам 2000. године рекли да је Косово демократско питање, до проглашења независности Косова, у томе је што људи са Запада, који су за себе безгрешни, нису у стању да кажу извините, не само због цивилних жртава, али да кажу нисте ни ви Срби цвјећке, али и ми смо погрешно процијенили, данас не би тако поступили. Не би то промијенило нашу политику, али би нам било нешто лакше. Међутим, то никада нисмо чули и вјерујем да у наредних 10 година нећемо чути - казао је Вучић на ТВ Пинк.

Говорећи о глобалној ситуацији, Вучић је навео да је неопходно да се заврши рат да би Европа могла да се посвети свом напретку.

- И ми у Србији смо ксенофобични и стално страхујемо да ће нам неко заузети земљу, а земља нам је у ствари пуста. У цијелом региону је таква ситуација, да не говорим о Албанији или нашој јужној покрајини. Оно што је било најнасељеније у вријеме Југославије, сада је пусто, само куће и ролетне - наводи он.

Истиче да је цијелом Западу у интересу мир на Блиском истоку, а да је сигуран да је Европи у интересу мир у Украјини.

Нажалост, како додаје, крај сукоба у Украјини се не назире.

- Мислим да су обје стране изразито исцрпљење, с тим што је Украјина у мало горој ситуацији - казао је Вучић.

Извор: kosovo-online.com