latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:30 ⇒ 16:02 | Аутор: sputniknews.com

Вучић упозорава: Свијет иде ка савршеној олуји

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Њујорку да мисли да свијет иде ка савршеној олуји и да се све захуктава.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Фото: РТРС

- Надам се да ће Американци искористити свој утицај да зауставе сукоб на Блиском истоку и да ће САД и Русија да зауставе сукоб у Украјини. То би највише одговарало Европи, јер она има најнижу стопу раста - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Америка сама има војних ефеката готово колико и остатак свијета.

- Нека је и то претјерано, јасно је да Америка није толико патила колико Европа, имају и већу стопу раста. Кина расте брже од других, заборављају да кажу да је њихов раст већи од САД и Европе. Европа је некада била друга сила, сада је на 18 посто БДП-а. Европа ће да пада, шта год било, Кина ће да расте, док се САД држи - навео је Вучић.

Сад имате велику борбу САД и Кине у вјештачкој интелигенцији, рекао је Вучић и додао да је то сад кључна битка.

- За велике је кључно птиање ко ће бити побједник у ери вјештачке интелигенције. Сматрају да Америка има пет година предност, док други сматрају да Кина има тигрово око. Води се битка ко ће имати кључну предност у наредних 100 година - каже Вучић.

Он је рекао да је разговарао са више од 25 шефова држава или премијера и 20 министара спољних послова. Најавио је да ће данас разговарати са Бењамином Нетанјахуом.

Вучић је рекао у интервјуу за Пинк да је одржано више састанака у Њујорку иза затворених врата.

Напоменуо је да Србија има добре односе и са Израелом и са Ираном.

Вучић борави у Њујорку гдје је учествовао на сједници Генералне скупштине УН.