latinica  ћирилица
26/09/2024 |  14:21 ⇒ 14:28 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад губи у фер борби, зато се служи непоштеним методама

Предсједник Русије Владимир Путин обратио се на пленарној сједници у оквиру Руске енергетске недјеље.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Извоз енергената из Русије у земље Азијско-пацифичког региона раније је износио 39 одсто, али је на крају прошле године повећан 1,5 пута и сада износи више од 60 одсто, изјавио је руски предсједник.

Он је напоменуо да је Русија, упркос објективним потешкоћама, и даље један од водећих учесника на енергетском тржишту, као и да су у протекле 2,5 године руске компаније успјеле да преусмјере испоруке нафте, нафтних деривата и угља.

- Русија ће јачати и инфраструктуру Сјеверног морског пута, без обзира на препреке које праве многе земље, истакао је Путин. Русија, такође, мора да ојача водећу улогу у свијету у у сфери атомске енергије, то је један од циљева - истакао је Путин.

Наредне године почеће с радом Тихоокеанска жељезничка пруга од налазишта гаса у Јакутији до лука у Хабаровској области, најавио је Путин.

- Ако Запад одбија повољне руске енергенте у корист оних знатно скупљих, онда је то њихов избор - додаје он.

Руски предсједник наложио је влади и "Гаспрому "да припреме десетогодишњи план развоја у сфери гаса, узимајући у обзир диверсификацију путева испоруке.

Потрошња енергије у Русију је у порасту а то је јасан знак раста економије, рекао је Путин.

- Партнери Русије заинтересовани су за прелазак на националне валуте у обрачуну. Проблеми ту такође постоје, али се превазилазе - навео је Путин.

Путин је истакао и да је Русија спремна да јача технолошки суверенитет својих партнера у енергетици, формирајући заокружене научне и производне ланце.

Према ријечима Путина, Русија са земљама БРИКС ради на формирању властитог платног оквира за независно сервисирање цјелокупне спољне трговине.

- Русија ће наставити да развија своје технологије у области природног течног гаса, рекао је Путин и рекао да се повећавају испоруке руског гаса преко гасовода “Снага Сибира“, као и да расте извоз природног течног гаса. Европа и Сјеверна Америка губе своје позиције у глобалној економији, главни раст ће бити у земљама БРИКС-а и онима који желе да им се придруже. Земље које желе да се прикључе БРИКС виде перспективу у равноправном светском поретку уз уважавање националних интереса држава - нагласио је он.

Када је реч о темпу раста, лидери ће бити земље Глобалног југа у којима постоји велики наталитет, оцијенио је руски предсједник.

Западне елите, како је рекао, спречавају приступ ка платформама и технологијама енергетског комплекса јер нису спремне да прихвате поштену конкуренцију, додао је он.

- Запад не жели конкуренцију јер губи у фер борби, и на крају он користи непоштене методе - истакао је Путин.

Савремена енергетика је темељ свјетског развоја, онда када функционише нормално и по транспарентним правилима, каже он.

- Запад, међутим, покушава да примијени незаконите санкције у тој сфери како би извукао корист за себе. Очигледно је да је савремена енергетика једна од кључних индустрија, прави темељ глобалног развоја. Када ради мирно, по транспарентним и разумљивим правилима, када се развијају налазишта и прерађују ресурси, а снабдијевање тржишта врши непрекидно – све то ствара чврсту основу за економски раст, социјалну сферу, за побољшање благостања грађана - рекао је Путин.