latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:46 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Русија ће штитити права Српске на основу Дејтона

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да ће Русија "свом снагом" штити независност и територијални интегритет Србије, као и сва права која је Република Српска стекла на основу Дејтонског споразума, јер БиХ може да опстане само на том основу.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Ситуација у БиХ је једна од кризних тачака у региону и ту ћемо штити Дејтон, односно сва права која је Република Српска стекла као резултат дејтонских преговора и Дејтонског мировног споразума, која има и имаће. Јер само на том основу може БиХ да опстане - рекао је Боцан-Харченко у Институту за међународну политику и привреду у Београду гдје је одржао предавање на тему "Руско-српски билатерални односи у актуелним геополитичким околностима".

Боцан-Харченко је истакао да не постоји ниједно питање које је Запад срећно ријешио у региону или које је потпуно ријешено од 1991. године.

- Не само БиХ и Косово, које су највеће кризе, него и тензије са Хрватском, укључујући неке мање-више прикривене међу државама у региону, укључујући оне које су чланице ЕУ, што казује да је илузија да се чим се земље Балкана придруже ЕУ аутоматски рјешавају сва питања - рекао је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, Ваштингтон није заинтересован да се смири потпуно ситуација на Балкану "јер њима, што је за Европу теже, то је боље".

Боцан-Харченко је рекао да Србија остаје партнер Русије и нагласио да ће Русија наставити да користи свој положај сталне чланице Савјета безбједности УН да штити интересе Србије у Савјету безбједности.

- Ми смо уз Београд што се тиче /самопроглашеног/ Косова. Користићемо и даље наш положај као сталне чланице Савјета безбедности УН. Без обзира на дијалог Београда и Приштине /уз посредовање Брисела/, Савјет безбједности УН остаће основни терен расправе око Косова - рекао је Боцан-Харченко.

Он је упозорио да неријешена криза око Косова и Метохије остаје опасност за Балкан и шире.

- Запад је Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН кршио од самог почетка, али она постоји. Штитићемо независност и територијални интегритет Србије свом снагом - рекао је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је рекао да је најважније да Србија није пристала да уведе санкције Русији, које је Запад увео 2022. године, и истакао да је такав поступак Србије добар основ за наставак сарадње, те да постоји велики интерес Москве за развој односа са Београдом.

Боцан-Харченко осврнуо се и на говор предсједника Србије Александра Вучића на засједању Генералне скупштине УН и истакао да је Вучић имао храбар говор и да се издваја став Србије од низа држава које само колективно понављају оно што Запад говори.

Он је рекао да Вучић има досљедан став према сарадњи са Русијом.

- Његов став око Косова и Метохије је исто веома досљедан и чврст. Од дана кад је Русије била у Контакт групи знамо како је тешко да се брани свој став уз притисак Запада - рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о ситуацији у свијету, Боцан-Харченко је оцијенио да за актуелну кризу одговорност сноси Запад, јер на сваки могући начин покушава да спријечи стварање мултиполарног свијета.

- То је објективно немогуће, јер мултиполарност или покрет наше земаљске кугле према мултиполарности је објективан развој. Таквих промјена је било и прије, а мења се констелација која је постојала деценијама. Однос САД и ЕУ и неких других земаља, није нормалн савезништво него доминација Вашингтона - указао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да криза у вези са Украјином није настала фебруара 2022. године, када је почела Специјална војна операција /СВО/ него раније – јер је циљ био да се постигне стратегијски пораз Русије.

- То је било и раније речено на овај или онај начин – али нисмо ни ми ни други будале да не разумемо. Сада су почели да говоре отворено, али су овај циљ изражавали и пре 2022. године. Почело је чим је Русија почела да економски оснажује - рекао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор оцијенио је да се "на терену Украјине води рат НАТО-а и Запада против Русије" и да је ситуација "невјероватно заоштрена и на ивици је катастрофе".

Боцан-Харченко је оцијенио како Запад "изгледа нема појма" о томе или не жели да да има разумијевања за катастрофу на чијој се ивици међународна заједница налази.

Он је нагласио да Русија јесте званично прогласила да одустаје од стратешких уговора о контроли наоружавања, али да у пракси и даље развија свој војни потенцијал мање-више у тим оквирима, јер сматра да је важно бити уздржан "колико је то сада уопште могуће".

Предавању руског амбасадора у Институту за међународну политику и привреду у Београду присуствовао је и амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш.