latinica  ћирилица
26/09/2024 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Србија никада неће одустати од КиМ

Предсједница парламента Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Србија никада неће одустати од тога да је АП Косово и Метохија њен саставни дио у међународно признатим границама које су неповредиве у складу са међународним правом и повељом Уједињених нација.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Она је рекла да је то јасно истакао предсједник Србије Александар Вучић у свом говору на Генералној скупштини УН, као и да је упозорио да се примјена дуплих стандарда и отварање Пандорине кутије није десило с Украјином, већ агресијом на Србију, односно тада Савезну Републику Југославију 1999, а онда поновно кршењем међународног права и повеље УН 2008.

- Велики и моћни су те 2008. помогли да одређени у Приштини прогласе тзв. независност и потрчали да признају ту независност. Тада је отворена Пандорина кутија, направљени преседани и дупли стандарди које надаље сви велики и моћни кад год желе злоупотребљавају како њима одговара - рекла је Брнабић за телевизију Хепи.

Она је рекла да очекује да ће говор предсједника Србије дуго одзвањати ходницима УН, али и да ће се препричавати у великом броју земаља, како у оним великим и моћним, тако и у оним мањим и слабијим које су и саме угрожене примјеном дуплих стандарда.

Коментаришући критике опозиције на председниково излагање на засједању Генералне скупштине УН, Брнабић је рекла да се "њихова политика свела заиста увијек на то да они нису опозиција Александру Вучићу и Српској напредној странци (СНС), већ су увијек и искључиво опозиција Србији".

Она је додала да је реакција опозиције потпуно у складу са њиховом политиком и да она није очекивала другачију реакцију.