latinica  ћирилица
26/09/2024 |  09:32 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Којић: Објављивање извјештаја директан покушај притиска на нас и Суд БиХ (ФОТО)

Меморијални центар Поточари извјештајем о негирању наводног геноцида покушава свима нама који јасно кажемо да се у Сребеници није десио геноцид зачепе уста, јер ми причамо оно што прича струка, оно што прича већина оних који су гласали за резолуцију о Сребреници којој су нам покушали ставити етикету геноцидног народа, рекао је предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић у Јутарњем програму.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Ми сви који се дрзнемо и јавно кажемо да се не бојимо наметнутог Инцкоговог закона нас стављају у овај извјештај који се ове године зове чак непроцесуирање негатора негоцида - рекао је Којић.

Истакао је да се у извјештају одмах иза имена предсједника Републике Српске Милорада Додика, нашло и његово име.

- Ово је директан покушај притиска на нас и Суд БиХ који би нас процесуирао - поручио је Којић.

Додао је да је највећи проблем што сви причамо да смо и ми страдалници у Подрињу.

- Највећи проблем је што ми не повијамо главу и не говоримо онако како њима одговара јер уколико њихов мит у Сребеници падне, уколико се истина презентује јавности и угледа свјетлост дана знамо да пада комплетна прича о унитарној БиХ, јер знамо да је Сребреница полигон за све оно што у међународна заједница и сами Бошњаци желе да учине од Бих а то је да Српску ослабе, а да се добије више унитарне БиХ - поручио је Којић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.