latinica  ћирилица
26/09/2024 |  06:59 ⇒ 08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

САД, ЕУ и арапске земље позвале на прекид сукоба Израела и Хезболаха од 21 дан

САД, ЕУ, Француска, Њемачка, са још неколико савезника и три арапске земље позвале су владе Израела и Либана на хитан прекид ватре преко израелско-либанске границе у трајању од 21 дана, истовремено изражавајући подршку прекиду ватре у Појасу Газе, наводи се у заједничком саопштењу тих земаља које је објавила Бијела кућа.
Ракетни напади (Фото: EPA-EFE/STR/илустрација) -
Ракетни напади (Фото: EPA-EFE/STR/илустрација)

У саопштењу које је објављено касно у сриједу указује се да је ситуација између Либана и Израела постала неподношљива од 8. октобра прошле године, односно након почетка сукоба у Појасу Газе, као и да представља неприхватљив ризик за ширу ескалацију сукоба у региону.

- Стога позивамо на хитан прекид ватре на либанско-израелској граници од 21 дана како би се обезбиједио простор за дипломатију за закључење дипломатског споразума - истиче се у саопштењу.

Саопштење су, како преноси Гардијан, потписале САД, Француска, ЕУ, Њемачка, Италија, Аустралија, Јапан, Канада, као и Саудијска Арабија, Катар и Уједињени Арапски Емирати.

- Ми смо имали те разговоре већ дуже вријеме - рекао је неименовани високи амерички званичник касније новинарима.

Званичник је навео да се очекује да ће отварање дипломатског простора у Либану током периода од 21 дан такође отворити простор за потенцијални прекид ватре у Појасу Газе, пренио је Ројтерс.

Непријатељства између Израела и либанске милитантне групе Хезболах, која су се повећала посљедњих седмица, изазвала су страх од регионалног рата.

Начелник израелске војске генерал Херци Халеви изјавио је у сриједу да се војска припрема за копнену офанзиву против Хезболаха у Либану.