latinica  ћирилица
25/09/2024 |  19:55 ⇒ 23:04 | Аутор: РТРС

Отворени "Дани Србије у Републици Српској" (ВИДЕО)

Документарно-репротажним филмом Крунисање Краља Петра Првог Карађорђевића и изложбом "Владарске инсигније краља Петра - круна, шар, жезло, копча за плашт", у Бањалуци је отворена традиционална манифестација Дани Србије у Републици Српској.
Дани Србије у Српској - Фото: РТРС
Дани Србије у СрпскојФото: РТРС

Публика ће моћи да на различитим сценама широм Српске ужива у наступима еминентних умјетника из републичких установа културе и погледа изузетне изложбе Историјског, Пиродњачког и Етнографског музеја из Београда.

Манифестација и ове године доноси богат програм, 60 активности у 14 установа културе из Србије, који ће се наћи на репертоару сродних установа у десет градова и општина широм Српске.

- Први пут ван Србије излажу се оригиналне владарске инсигније краља Петра Првог, као јединог нововјековног владара који је имао чин крунисања 1904. године. Ова обиљежја прављена су од нечег много драгоценијег него што су уобичајени материјали, а то је ручка од једног турског топа. Инсигније нису само вриједности културно-историјске баштине већ нешто много више од тога - изјавио је Селаковић.

Селаковић је позвао Бањалучане да у наредних седам дана посјете изложбу.

- Отварање ове изложбе је одговор на оно што Српска већ 12 година организује у Србији, а то су "Дани Српске у Србији". Све ово је  природно исходниште онога што је на Свесрпском сабору обзнањено доношењем Декларације о националним и политичким правима и заједничкој будућности српског народа. Ово је наставак онога што су предсједник Српске Милорад Додик и предсјендик Србије Александар Вучић прије десет година кренули да утемељују, заједничко обиљежавање заједничких важних датума везаних за личности или догађаје - навео је Селаковић.

Репортажа о Краљу Петру, рестаурирана верзија, представља најстарији сачувани филмски документ на Балкану, настао у периоду крунисања једног од најзначајнијих српских владара у Београду, у главном граду Краљевине Србије.

- Изложбу је организовао Историјски музеј Србије. Ове године обиљежава се 180 година од краљевог рођења и његове владавине, као периода највећег успона савремене српске државе. Краљ Петар, ослободилац српског народа, опјеван је у народним пјесмама као Петар Мркоњић - рекла је Стојичићева.

У оквиру поставке о Краљу Петру у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске, домаћа јавност моћи ће да види и највредније експонате које баштини историјски музеј у Београду.

- Ово су најважнији експонати Музеја и да драго ми је што су први пут изнесене из Србије управо у Бањалуку, јер је она била сједиште краља Петра Првог - истакла је директор Историјског музеја у Београду Душица Бојић.

- Почаствован сам што су два министарства живе Декларацију Свесрпског народа која говори да су Срби из Српске и Србије један народ. Постоји свето правило за ову круну, а то је да никад не напушта своју државу и свој народ. Пошто је она данас у Бањалуци, важи исто правило. Она је у својој држави и са својим народом - рекао је предсјендик Народне скупштине Српске. 

Циљ манифестације је да кроз богат садржај афирмише јединствен културни простор и јачањем веза српског народа с обје стране Дрине, допринесе развоју културне сарадње.