latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:30 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Нови Град: Обиљежен Дан одбране из септембра 1995. године (ВИДЕО)

У Новом Граду обиљежен је Дан одбране у септембру 1995.године. Иако је дио територије тих септембарских дана био привремено окупиран од стране припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ и Војске Хрватске, ипак за три дана јединице Војске Републике Српске су ослободили комплетно подручје.
Дан одбране Новог Града - Фото: РТРС
Дан одбране Новог ГрадаФото: РТРС

Подгрмечки дио територије општине као и сам Нови Град 18. и 19. септембра су претрпјели жестоке нападе. Команда Прве новоградске бригаде 25.септембра донијела је одлуку да се крене у контранапад.

- Ми смо били изгубили дио наше општине. Међутим, након те одлуке, већ 26. септембра смо кренули у противнапад и за три дана смо успјели да вратимо привремено заузету територију - рекао је ратни командант Ранко Дабић.

Одлуком Скупштине општине Нови Град из 2010. године, 25. септембар се обиљежава као Дан одбране.

- Наша општина је у то вријеме била нападнута од регуларне Хрватске војске и Петог корпуса такозване Армије БиХ. Непријатељске акције су биле јако добро припремљене и очигледно је да њихова намјера била да заузму ово подручје - подсјетио је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

О тим судбоносним данима окупљенима међу којима је највише било ученика, на Тргу Младена Ољаче говорили су командант бригаде и начелник општине.

Код централног спомен обиљежја служен је парастос и положени вијенци,а потом је организован традиционални марш мира до Новске планине.