latinica  ћирилица
25/09/2024 |  15:57 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Универзитету у Бањалуци предата пројектна документација за изградњу Научно-технолошког парка Српске (ВИДЕО)

Представницима Универзитета у Бањалуци и Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање предата је пројектна документација за изградњу и опремање Научно-технолошког парка Републике Српске. Пројектна документација је финансирана кроз Италијански фонд за иновативне пројекте, преко Развојне банке Савјета Европе.
Универзитет у Бањалуци - потписана пројектна документација - Фото: РТРС
Универзитет у Бањалуци - потписана пројектна документацијаФото: РТРС

Научно-технолошки парк биће изграђен у кампусу Универзитета у Бањалуци. Надлежни кажу биће централно мјесто гдје се рађају иновативне идеје и технолошки напредак Српске.

- Сигуран сам да ће изградњом НТП имати огромну корист прије свега УНИБЛ и студенти УНИБЛ односно наши наставници и сарадници кроз ангажман у компанијама које буду смјештене у НТП - истакао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Никола Драговић, директор Научно-технолошког парка Републике Српске, најавио је још неке новине.

- Један од првих програма који ће НТП ускоро почети спроводити је програм кампа за који интензивно траје кампања јединствени стартап програм за младе од 18 до 35 година - рекао је Драговић.
ОФ

Влада је прошле године усвојила информацију о оснивању првог НТП у Српској чији је циљ убрзан технолошки развој.

- За развој предузетништва и иновативности код младих људи, то је циљ овог пројекта - поручио је Зоран Бјелајац, помоћник министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Према плану, заузимаће површину од 7500 квадратних метара , а укупна вриједност инвестиције је око 19 милиона евра.