latinica  ћирилица
25/09/2024 |  14:31 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Кољевић: Затечени смо вијешћу о скидању спомен-плоче мог оца са куће Милановића

Затечени смо вијешћу да је спомен-плоча мог оца, Николе Кољевића уклоњена и то изгледа управо у вријеме отварања куће Милановића, истакла је за РТРС Богдана Кољевић, сенатор Републике Српске и кћерка првог потпредсједника Републике Српске Николе Кољевића те изразила наду да се, они, као породица, надају да ће истражни органи брзо завршити свој посао, те да ће ово обиљежје бити у најкраћем року враћено.
Богдана Кољевић Грифит (Фото: ips.ac.rs) -
Богдана Кољевић Грифит (Фото: ips.ac.rs)

- Одмах смо о врло потресном догађају обавијестили Асоцијацију "Ствараоци Републике Српске" - обзиром да је ова Асоцијација плочу и поставила у јануару 2017. године поводом обиљежавања двадесет година од смрти мог оца - истакла је Кољевић.

Разумије се, додаје она, без обзира на чињеницу колико је ово повриједило све чланове наше породице још је далеко релевантније питање шта овај чин реалног и симболичког вандализма значи за Републику Српску, њену историју, савременост – и будућност.

- Јер, наиме, уколико не постоји елементарни консензус око виталних националних питања - онда нема ни темеља на којима једино можемо и да растемо и да опстанемо као српски народ и једна цјелина. Штавише, ако је постојало и вријеме и мјесто да се сусретну различите политичке опције онда је то требало бити управо поводом настанка Републике Српске и свих који су положили животе за њу – и отварање куће Милановића могло је бити један од конкретних израза те националне самосвијести и зрелости - наводи она.

Додаје да је ништа од тога у реалности ипак није десило, већ напротив, додаје она, у отужној дневнополитичкој инструментализацији тог догађаја, опет се креирао вјештачки раздор између "грађанске" и "националне" Бањалуке - иако управо прошлост овог битно српског града свједочи супротно: о нераскидивом јединству демократског и националног.

- Као породица, надамо се да ће истражни органи у случају скидања мермерне плоче брзо завршити свој посао, те да ће ово обиљежје бити у најкраћем року враћено на кућу Милановића - на којој је стајало јер се управо ту 1936. родио Никола Кољевић. И увјерена сам да би плоча требало да се врати на исто мјесто - зарад наших нових покољења, темеља државности Републике Српске и њене традиције, али и, не мање, и историје Бањалуке, како политичке, тако и књижевне, друштвене и културне - поручила је она.