latinica  ћирилица
25/09/2024 |  14:23 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Свједочење Панића у Суду БиХ; Први пут се чуло да Шмит није високи представник

Генерални секретар Владе Српске и члан Управног одбора Службеног гласника Далибор Панић данас је у Суду БиХ саслушан као свједок, на приједлог одбране другооптуженог в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића.
Подршка пред Судом БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Подршка пред Судом БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На рочишту је било ријечи о Закону о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, као и Закона о измјенама Закона о објављивању закона и других прописа и аката Српске, а Панић је истакао да нити ОХР, нити Шмит, те било ко други, нема право и могућности да стопира законе, који су претходно прошли уставну и законом прописану процедуру.

Панић је рекао да је добио више дописа да се заустави објављивање два закона усвојена на 7. и 8. посебној сједници Народне скупштине Српске, као и путем поште два дописа да се објаве одређена акта ОХР-а.

- Нити је Влада адреса да се објави или не објави нешто што долази са стране, нити писма којима се тражи да се одређена акта ОХР-а објављују могу бити објављена у Службеном гласнику. То могу бити искључиво акта која усвоји Влада или Народна скупштина - рекао је Панић.

Панић је појаснио да је Влада Републике Српске једногласно усвојила мишљење о оба закона и да је у потпуности испоштована законска процедура у овим законским рјешењима.

Он је подсјетио да се након усвајања у Народној скупштини Српске закони шаљу предсједнику Републике, који их потписује, а потом се шаљу у Службени гласник на објављивање.

На питање Лукићевог адвоката Миљкана Пуцара да ли неко може стопирати да се одређена законска рјешења не објаве, Панић је рекао да би то било противно закону и Уставу Републике Српске.

Он је рекао да директор Службеног гласника не може утицати на објављивање или необјављивање одређених аката и да би, уколико би то учинио, то подлегло кривичном гоњењу.

Такође, први пут у Суду БиХ чуло се да Кристијан Шмит није високи представник, а то је Панић рекао, одговарајући на питање одбране.

Подсјећамо, предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића испред Суда БиХ, дочекали су многобројни грађани, уз аплауз.