latinica  ћирилица
24/09/2024 |  16:45 ⇒ 19:33 | Аутор: РТС

Гутерес у УН: Човјечанство хрли ка незамисливом - бурету барута које би могло да прогута свијет; Вријеме је за мир

Генерални секретар УН Антонио Гутерес, на почетку дебате у Генералној скупштини УН у Њујорку, позвао је на хитан прекид ватре у Гази и поручио да је време за праведан мир заснован на Повељи УН, на међународном праву и резолуцијама УН. Човјечанство, како је рекао, хрли ка незамисливом - бурету барута које ризикује да прогута свијет.
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Антонио Гутерес (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

У Њујорку је почела генерална дебата 79. засједања Генералне скупштине Уједињених нација. Генералној скупштини обратиће се и предсједник Србије Александар Вучић.

Дебату је отворио генерални секретар УН Антонио Гутерес који је у уводном говору упозорио да некажњивост, неједнакост и несигурност по питању глобалне ситуације стварају "неодрживи свијет".

Истакао је да више не може тако и позвао на хитан прекид ватре у Гази.

Према његовим ријечима, брзина и обим убијања и разарања у Гази нису слични ничему што је он видео током година колико је генерални секретар.

- Више од наших 200 запослених је убијено, па ипак, жене и мушкарци Уједињених нација настављају да испоручују хуманитарну помоћ - рекао је Гутерес.

Међународна заједница мора да се уједини за тренутни прекид ватре, безусловно ослобађање талаца и почетак процеса ка рјешењу са двије државе, додао је Гутерес.

Позивајући се на продубљивање геополитичких подјела, ратове којима се не назире крај, климатске промјене и развој нуклеарног оружја, Гутерес каже да се човечанство "хрли ка незамисливом - бурету барута које ризикује да прогута свијет".

Нестабилност на многим местима широм свијета је нуспроизвод нестабилности односа моћи и геополитичких подјела.

- Најважније је поштовати Повељу УН, међународно право, подржавати и спроводити одлуке међународних судова и јачати људска права у свијету. Било гдје и свуда - нагласио је Гутерес.

Указао је на сукобе који "бјесне и умножавају се, од Блиског истока до Украјине и Судана, којима се не назире крај" и на глобални безбједносни систем, за који је рекао да "угрожава геополитичке подјеле".

Гутерес је рекао да се рат у Украјини шири без назнака да ће скоро бити окончан.

- Вријеме је за праведан мир заснован на Повељи УН, на међународном праву и резолуцијама УН. У међувремену, Газа је непрестана ноћна мора која прети да да захвати цијели регион. Сви бисмо требали бити узнемирени због ескалације. Либан је на ивици - рекао је он.

Годишњи састанак Генералне скупштине УН завршава се 30. септембра.