latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:13 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Традиционална манифестација "Дани Србије у Српској" од 25. септембра

Традиционална манифестација "Дани Србије у Републици Српској", под покривитељством Министарства културе Републике Србије доноси и ове године богат програм са 60 активности 14 установа културе из Србије, који ће се наћи на репертоару сродних установа у десет градова и општина широм Републике Српске.
Дани Србије у Републици Српској - Фото: Уступљена фотографија
Дани Србије у Републици СрпскојФото: Уступљена фотографија

- Манифестацију ће отворити министар културе Републике Србије Никола Селаковић 25. септембра у 19 часова у Народном позоришту Републике Српске. На свечаном отварању "Дана Србије у Српској" биће приказан документарно-репортажни филм "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевића" ком ће претходити изложба Историјског музеја Србије о крунисању овог српског владара у 18 часова у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске - наводи се у саопштењу Министарства културе Србије.

Како се додаје у саопштењу, публика ће током манифестације имати прилике да на различитим сценама ужива у наступима еминентних умјетника из републичких установа културе, односно из Народног позоришта из Београда, националног ансамбла народних игара и пјесама "Коло" и "Вијенац", али и да погледа изузетне изложбе Историјског, Пиродњачког и Етнографског музеја из Београда.

Током манифестације, Филмске новости и Музеј Николе Тесле публици ће представити документарне пројекције о значају српских великана, као и о богатој историји српских манастира доприносећи јачању међусобних веза и новом погледу на историјске чињенице, а пројекције квалитетних филмова српске кинематографије организоваће Филмски центар Србије.

Mанифестацијa "Дани Србије у Српској" одржава се под покровитељством Министарства културе Републике Србије са циљем да се кроз богат садржај афирмише јединствен културни простор и развија културна сарадња оснаживањем веза између српског народа са обје стране Дрине што је у складу и са Декларацијом Сверпског сабора одржаног 8. јуна ове године у Београду на иницијативу двојице предсједника, Александра Вучића и Милорада Додика.