latinica  ћирилица
23/09/2024 |  11:58 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Не видим какву улогу Шмит има у предмету "Ковачевић" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да не види никакву улогу Кристијана Шмита у процесу пред Европским судом за људска права у Стразбуру у предмету "Ковачевић".
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Видим да се у ФБиХ води велика полемика да ли се Шмит сам позвао или је позван. Не знам због чега би он био експерт који би могао да даје било каква тумачења - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Дејтонски споразум створио БиХ у којој би сви требало да имају баланс и да судске пресуде, донесене  с намјером да се мијења уставно уређење, нису уродиле плодом.

- Петнаест година имате настојања да се нечему пролагодите, а не можете се прилагодити зато што одскаче од оног што јесте концепт на којем БиХ почива - баланс, једнакост, Дејтонски споразум. Не видим улогу Шмита у било каквој активности - од законодавних гдје се петља на унутрашњем плану, до тога да буде неки свједок и тумачи да ли нешто треба или не треба. Ми сви знамо прочитати Устав, знамо шта тамо пише БиХ, а пише да БиХ чине два ентитета и три конститутивна народа. Шта хоћете - да помоћу интервенција и странаца мијењате државу, а да нисте промијенили Устав како то уставна процедура налаже - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла и да је апсурдно што Шмит свједочи у у Стразбуру, а не може у Суду БиХ у случају који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Овдје је као заштићен па не може да дође, а у суштини би требало да буде кључни свједок као што је то и најавила одбрана предсједника Додика. Требало би га питати откуд му право да нешто намеће, да ли је препознат Уставом као неко ко има право да доноси законе, како је дошао на ову позицију, да ли је прошао процедуру прописану Дејтонским споразумом - рекла је Цвијановићева.