latinica  ћирилица
22/09/2024 |  18:18 ⇒ 23/09/2024 | 08:53 | Аутор: РТРС

До краја октобра рок за могућност промјене доктора породичне медицине, педијатра и гинеколога (ВИДЕО)

Фонд здравства Републике Српске промијенио је редовни рок за могућност промјене доктора породичне медицине, педијатра и гинеколога. То ће се моћи урадити до краја октобра. Регистрована лица, ако се одлуче на тај корак, не морају наводити разлог промјене. Мимо тог рока, за промјену љекара биће потребно навести разлог.
Дом здравља у Требињу - Фото: РТРС
Дом здравља у ТребињуФото: РТРС

Ранији рок проводи се да би Фонд здравства већ у новембру имао тачне податке о броју регистрованих лица, у тимовима, у примарној заштити.

- То ће нам омогућити раније уговарање за примарну здравствену заштиту, као и да имамо знатно раније потписане уговоре са установама примарног нивоа, него што је то било раније - рекла је Николина Душанић, руководилац одјељења за односе с јавношћу Фонд здравства Републике Српске.

Промјена доктора могућа је у срединама, у којима доктори, уз постојећи број, имају могућност да прихвате нове осигуранике.

Стање је различито у локалним заједницама.

- У Приједору је претходне године највећи број грађана своје право на промјену доктора користило у периоду када за то није било потребе да наводе разлог, а најчешћи је био промјена пребивалишта - навела је Ивана Шалабалија, службеник за информисање у Дому здравља Приједор.

Радован Тодоровић, помоћник директора за немедицинске послове Дома здравља у Требињи истакао је да су сви њихови тимови породичне медицине попуњени по стандарду Фонда.

- Један тим има 1.800 пацијената, и наших свих петнаест тимова имају више, према томе, пацијенти који се пребацују, иду у тим у коме има најмање пацијената, а не у тим који би жељели - појаснио је Тодоровић.

У Републици Српској, на промјену изабраног доктора, прошле године се одлучило око 19.000 лица, углавном у већим градовима, гдје има више становника и здравствених установа примарне заштите.

Консултативној амбуланти за гинекологију у Требињу, у којој је регистровано нешто више од 10.000, гравитирају и пацијенткиње из Љубиња, Берковића и Билеће.

- Дођу нам жене које немају изабраног доктора, тако да би број жена био и за хиљаду већи. Имамо срећу, нас је овдје двоје упослено, прегледи се заказују, жене чекају седам дана, максимално десет, а хитни случајеви се примају одмах - нагласила је Лилиен Ковач, специјалиста гинекологије и акушерства у Дому здравља Требиње.

Избор доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога, у установама које имају потписан уговор са Фондом здравства, је слободан.

Регистровани пацијенти, за избор доктора, нису условљени мјестом становања.