latinica  ћирилица
20/09/2024 |  18:36 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Зашто је пројекат замјене јавне расвјете у Бијељини још увијек на чекању? (ВИДЕО)

Бијељина је град са скоро 19.000 сијаличних мјеста јавне расвјете и енергетском агендом усвојеном прије 13 година којом је предвиђена замјена старих сијалица новом економичном лед расвјетом.
Сијалица (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL /илустрација) -
Сијалица (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL /илустрација)

Кредит од два милиона КМ за овај посао одобрен је прије двије године, али је пројекат још на чекању.

У Бијељини су сви сагласни да би са годишњим издвајањима од преко милион марака за утрошену електричну енергију расвјета требало да буде боља.

Планирано је да се све живине сијалице које су велики потрошачи, а не дају довољно свјетла, замијене новом лед расвјетом. Пројекат је урађен, одобрен кредит од два милиона КМ, али радова још нема. Бијељини је новац из кредита дозначио УНДП-у са којим је склопљен уговор да ова организација спроведе комплетан пројекат као и избор извођача, сазнајемо незванично, јер је и овај пут изостао одговор Градске управе на наша питања. Служба за ревизију јавног сектора имала је бројне примједбе на овакав трансфер новца и одговорности јер није испоштован Закон о јавним набавкама.

- Налаз Главне службе за ревизију јавног сектора је констатовао да су та средства већ и дата у износу од два милиона КМ, унапријед плаћени трошкови, нити знамо ко то ради, ни кад би то требало да се ради - истакао је одборник у Скупштини Бијељине Васо Арањновић.

Градоначелник Бијељине је прије двије године на прес конференцији оптужио приватно предузеће Елмонт да жалбом на избор извођача омета одржавање и поправку јавне расвјете. Канцеларија за разматрање жалби потврдила је да је Елмонт био у праву. Предузеће је претрпјело штету и нарушавање угледа, а у међувремену нису конкурисали ни за један посао који финансира град.

- Ако ви некога не подржавате, не симпатишете, имате неко друго мишљење, ви нисте погодни за ту локалну заједницу, као што је случај сад овдје, да можете да конкуришете нешто да радите - истакао је директор Елмонта Драгиша Савић.

Још прије пет година Скупштина града усвојила је програм реконструкције јавне расвјете, јер је закључено да би лед сијалицама трошкови од 1.100.000 КМ за плаћање струје годишње били скоро преполовљени.

Да је посао урађен у разумном року инвестирани новац би до сада био враћен у буџет града кроз уштеду електричне енергије.