latinica  ћирилица
20/09/2024 |  14:54 ⇒ 14:55 | Аутор: Агенције

Мјесец српске културе у Москви: Прилика да се урони у атмосферу Балкана

Манифестација "Мјесец српске културе" одржава се у државној библиотеци иностране литературе "Рудомино", која располаже великим фондом стране литературе и представља међународни културни центар.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Током "Мјесеца српске културе" Московљани ће имати прилику да уроне у атмосферу Балкана и упознају се са српском књижевношћу, музиком, као и да виде низ изложби посвећених сликарству и вајарству.

Међу најзначајнијим догађајима који се одржавају овог мјесеца је изложба слика "Душа Србије". На овој изложби, представљена су дјела руских и српских сликара.

Циљ овог догађаја јесте представљање српске културе и очување традиције кроз умјетничко и литерарно насљеђе.

Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са српском књижевношћу, ликовном умјетношћу, музиком....Такође, они ће моћи да присуствују и учествују у образовним кратким курсевима, тематским округлим столовима, презентацији књига и научних радова.

Поред тога, на овој манифестацији, гости ће имати прилику да се лично упознају са преводиоцима и оним људима који промовишу српску културу у Русији.

Координаторка изложбе Весна Симић рекла је да је циљ манифестације представљање традиције и обичаја српског народа као и популаризација српског језика, као и да се томе придаје велика пажња, те се фестивал одвија баш у септембру, јер се тад одржава Вуков сабор у Тршићу.

- Очување духовних, културних и вјековних веза два народа је услов за даљи успјешан развој и јачање равнотеже словенског духа и националног кода који носимо у себи. Само на такав начин, културним утицајем можемо подићи и учврстити темељ међу братским земљама - нагласила је Симић.

Како је рекла, у току мјесеца септембра, у Москви, али и другим градовима Русије, пошто се фестивал географски развија, Руси и Срби ће моћи да посјећују предавања о култури из филмске умјетности, да виде неколико поставки умјетничких слика и фотографија, да учествују у језичкој радионици.

- Округли столови, презентација књига и лекција о архитектури вишеполарног свијета, само су неке од активности које ће видјети посјетиоци 5. јубиларног фестивала у чувеној Иностранки. Нисмо занемарили ни најмлађе и усрдно смо радили на томе да умјетничке радионице, експрес течај српског језика и читање књига што љепше и ближе дочарају богатство и љепоту Србије као и њену сличност са Русијом - истакла је она.

Руководилац Центра за међународну сарадњу Руско-балкански дијалог Јевгени Осенков рекао је да пети јубиларни "Мејсец српске културе" у Москви најзначајнији догађај за становнике престонице, госте, а наравно и за представнике српске дијаспоре у региону, али и околним регионима.

- Почетни циљ звучи веома бирократски – активан развој комуникационе платформе за развој руско-балканских и руско-српских веза у Руској Федерацији, али овај фестивал великих размјера је завршни, најважнији догађај, који окупља све елементи руско-српске културе који су годинама постојали у разним крајевима земље - рекао је Осенков.

Додао је да је за српску дијаспору у Москви ово прилика да учествује у културним руско-српским дешавањима, и још једном покаже цијелом свијету блискост наших народа.

- Постоји и мали политички подтекст – у оквиру тзв. изолације, о којој Запад прича колико год је то могуће, видимо само супротну жељу многих народа да успоставе односе са Русијом – и ту у први план долази српски народ који нас подржава и у тузи и у радости - нагласио је он. 

Извор: rt.rs