latinica  ћирилица
17/09/2024 |  09:26 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Чаушић: Већина воде од падавина широм Европе неће доћи ка Србији

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Лука Чаушић изјавио је данас да већина воде од падавина широм Европе неће доћи ка Србији, већ иде ка сјеверу, али да ће пратити водостај Дунава.
Дунав - Фото: СРНА
ДунавФото: СРНА

- Дунав расте, али је Сектор за ванредне ситуације на опрезу и грађани немају разлога за бригу - рекао је он.

Чаушић је навео да су припадници Сектора за ванредне ситуације обишли нека мјеста која потенцијално могу да буду угрожена, нагласивши да би по процјени надлежних, изазовнија ситуација могла бити код Шапца на Сави.

Он је оцијенио да је добро да је Републички штаб за ванредне ситуације на јучерашњој сједници донио закључке којима се министарства, посебне организације и институције обавезују да прате стање и да сагледају своје материјалне и људске капацитете у случају да затреба реакција.

Чаушић је навео да је прошао талас кише који је претходних дана био у Србији, а да Сектор за ванредне ситуације МУП-а није имао интервенција, нити озбиљних проблема.

- Имали смо невјероватно сушну сезону, било је 9.000 пожара на отвореном више него претходне године. Биле су на граници да пресуше неке ријеке. За сада заиста не постоји опасност од изливања, али помно пратимо стање на Дунаву - истакао је Чаушић за РТС.

Премијер Србије Милош Вучевић најавио је раније да ће пик овог таласа у Србији бити између 24. и 26. септембра, али да ће водостај бити око редовне границе и не предвиђа се достизање границе ванредне одбране од поплава.