latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:39 ⇒ 17:47 | Аутор: Агенције

Завршено 53. Бранково коло

У чувеној Карловачкој гимназији, најстаријој у Срба, данас је свечано затворено 53. Бранково коло које је почело 6. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, а у знаку великог јубилеја: два вијека од рођења Бранка Радичевића.
Сремски Карловци (Фото: Tanjug/Nenad Mihajlović) -
Сремски Карловци (Фото: Tanjug/Nenad Mihajlović)

Угледном мађарском пјеснику Иштвану Турцију из Будимпеште престижну Међународну награду "Бранко Радичевић" уручио је Ненад Грујичић, предсједник Бранковог кола.

- Иштван Турци је од срца захвалио на високом признању које му је припало током прославе великог јубилеја везаног за Бранка Радичевића који је пјесник-романтичар сличне судбине као Шандор Петефи, такође вјечити младић поезије у мађарској књижевности. Премијерно је приређен четрдесетминутни концерт у славу два вијека од рођења Бранка Радичевића, гдје је  први пут изведено чак седам нових композиција на антологијске Бранкове стихове ("Враголије", "Циц", "Молитва", "Диптих", "Певам дању, певам ноћу" и "Где си душо, где си рано") које су компоновале савремене композиторке Станислава Гајић, Ливија Новчић, Ивана Војновић и Јулија Бал.

Наступиле су и оперска примадона Весна Аћимовић и пијанисткиња Маја Грујић са пјесмама славних композитора Даворина Јенка, Станојла Рајичића, Јосифа Маринковића и Зорана Јовановића: "Укор", "Ноћ па ноћ", "Рибарчета сан", "Девојка на студенцу", "Где си душо" и "Кад млидијах умрети". Све заједно представљало је слику генезе и раста пјесничког култа Бранка Радичевића кроз стваралаштво композитора на његове пјесме кроз вријеме, саопштено је из Бранковог кола.

Бранкове пјесме, али и своје, и пјесме других пјесника о њему казивали су даровити ђаци Карловачке гимназије Јаков Љубичић, Никола Стајић, Ања Цвијан, Милица Гајић, Тамара Рехнер и Теодора Силард.

Ненад Грујичић, предсједник Бранковог кола, истакао је данашње садржајно свечано затварање 53. Бранковог кола представља круну обиљежавања два вијека од Бранковог рођења, које је узвишено и са конкретним драгоцијеним издањима, програмима и садржајима почело још у марту, на Бранков 200. рођендан, на Прољећним Бранковим данима 2024.

- Тиме је Бранково коло, што се од њега и очекивало, највише урадило на прослави и обиљежавању два вијека од рођења великог и најпеванијег српског романтичара, вјечито младог и генијалног Бранка Радичевића - закључио је Грујичић.