latinica  ћирилица
16/09/2024 |  13:25 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Неподијељена подршка стручне и научне јавности Додиковој иницијативи за изградњу споменика краљу Петру (ВИДЕО)

Подршка стручне и научне јавности иницијативи предсједника Републике Српске Милорада Додика за изградњу споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу је неподијељена, рекао је за РТРС Радован Ковачевић, српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да је тужно да градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу није нити једне секунде пало на памет да се гради споменик краљу Петру Првом ослободицу, већ је са градоначелницом Сарајева Бењамином Карић и у њену част отварао неке чесме.

- А знамо шта она мисли о Српској и српском народу. Та жена сједи у згради на којој пише "српски злочинци" - навео је Ковачевић.

Навео је да то није права слика Бањалуке и Републике Српске.

Ковачевић каже да га радује и да у потпуности подржава иницијативу предсједника Републике Милорада Додика да се у Бањалуци изгради споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, по којем се иначе и зове главна улица у Бањалуци.

- Оно што је јако битно када је у питању овај споменик, да постоји неподијељена сагласност стручне и академске јавности и у Бањалуци и у Републици Српској. Мислим да код овог споменика не смије да буде ништа спорно. Мора да постоји један званични организациони одбор, стручна и јавна расправа, да се иде у јавни позив. Након тога да се пријављују најбољи српски, а можда и међународни вајари за изградњу тако значајног споменика - навео је Ковачевић.

Сматра да је то нешто што је требало бити урађено и раније.

- Постојала је и иницијатива из стручних кругова. Предсједник Српске препознао је ту иницијативу. Јуче је и званично на Дан националне заставе то и предложио. То је битно за све нас - изјавио је Ковачевић.

Каже да за све српске владаре треба да буде мјеста у Бањалуци.

- У посљедње вријеме грађено је доста споменика у Бањалуци. Неки се граде још увијек, а неки ће тек бити откривени. Није спорно да сви људи који су били српски владари, да за њих у главном граду Српске треба да буде мјеста. Међутим, видјели смо да су историчари и други људи из струке имали разне коментаре на поставке некиј споменика и њихове изгледе. О томе није постојала апсолутна никаква расправа. Није било ни комуникације, све је била воља једног човјека - рекао је Ковачевић.

Наглашава да то није најбољи начин да се рјешавају тако значајне ствари.

- Ми не желимо да Бањалука буде Скопље и да се сутра људи исмијавају са Бањалуком и са споменицима у Бањалуци. Зна се ко су били наши владари, зна се да сви ти владари треба да имају своје мјесто - навео је Ковачевић.

Подсјетио је како је биста Петра Петровићу Његошу у Бањалуци постављена на адекватном мјесту.

-  Али, као што смо ми у неком пероду нашли адекватно мјесто за споменик Петру Петровићу Његошу, тако треба да се ради и у будућем периоду - навео Ковачевић.

Ковачевић наводи да је тај споменик израдио Сретен Стојановић, један од најзначјнијих српских вајара икада.

- Споменик је постављен у дворишту Архива Српске, значи преко пута Народног позоришта и Народне скупштине Српске - истиче Ковачевић.