latinica  ћирилица
16/09/2024 |  11:04 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Петрово: За енергетску обнову објекта административног центра обезбијеђено 1,3 милиона КМ

У Петрову је данас озваничен почетак радова на енергетској обнови објекта Административног центра, који се са 1,3 милиона КМ финансира у оквиру пројекта "Повећање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљеника у БиХ".
Петрово: Озваничен почетак радова на енергетској обнови - Фото: СРНА
Петрово: Озваничен почетак радова на енергетској обновиФото: СРНА

Пројекат спроводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске у сарадњи са Развојним програмом УН-а /УНДП/ и предвиђа двије фазе - грађевинску и машинску.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је новинарима да је рок за извођење радова 90 дана и да ће извођачи бити уведени у посао чим то дозволе временски услови.

Он је указао на значај овог пројекта с обзиром на то да је ријеч о објекту изграђеном шездесетих година прошлог вијека са минималним интервенцијама на адаптацији.

- Објекат је неуслован. Љети су велике врућине, а зими не може да се угрије. Трошили смо 200 тона угља, а никад нисмо могли да се огријемо", рекао је Петковић, те додао да је ријеч о највећем пројекту у овој календарској години.

Представник предузећа "Прода-Монт" из Добоја Жељко Петковић изјавио је да су ангажовани на фасадерским, столарским и браварским пословима енергетског утопљавања објекта.

- Треба уградити око 200 позиција нове столарије, које су квалитета по стандардима Фонда и УНДП-а, око 1.200 метара квадратних фасадних система и термоизолација таванског простора - навео је Петковић, те истакао да кров неће мијењати јер је у добром стању.

Представник "Топлинга" из Прњавора Горан Мразић изјавио је да су ангажовани за машинску фазу уговора, односно замјену котловнице са угља на пелет, као и комплетну замјену инсталације у објекту котловнице, радијатора, вентила за регулисање система грејања у самом објекту.