latinica  ћирилица
15/09/2024 |  21:34 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Вулин: Ово је празник српског свијета

Потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин је, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, присуствовао у Бечу свечаној академији коју су организовале Амбасада Републике Србије у Аустрији, Мисија Републике Српске при ОЕБС и Представништво Републике Српске у Аустрији, а присуствовали су представници бројних удружења српске дијаспоре у тој земљи.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Честитајући празник свим Србима потпредсједник Вулин је рекао да га обиљежавамо заједно мада можда не сложни колико бисмо жељели да будемо и да зато наша химна моли за слогу и правду јер за Србе правде нема и наше ране не боле никога осим нас.

- Ово је празник наде, да ћемо једном бити снажнији од сопствених мана и сопствених подјела, ово је празник наде да једном нећемо слушати странце, да ћемо једном о себи мислити боље него о онима који нас свађају и дијеле. Ово је празник наде и трвдоглавог увјерења да је процес уједињења Срба започео и да га баш ништа не може зауставити - нагласио је потпредсједник Вулин.

Вулин је рекао да је бити Србин најмање ствар рођења већ да бити Србин значи прихватити вриједности које Србе чине народом вриједним понављања, које Србе чине посебним и због којих смо претрајали свих ових вијекова - слободу, част и дужност.

- Предсједник Александар Вучић нас је довео под једну заставу, ујединио нас је, окупио. Република Српска и Република Србија су престале да се плаше да говоре да су једно. Ово је празник Српског свијета. Није Српски свијет само збрајање територија или мјеста гдје Срби живе. Српски свијет је одлука Срба да буду јединствен политички народ који заједно у сагласју доноси сопствене одлуке о најважнијим питањима. А дужност сваког Србина, живио у Бечу, Бања Луци или Београду, јесте да чини да Србија и Српска буду јаче - поручио је потпредсједник српске владе.

- Дужност ове генерације је да Срби као јединствен политички народ рјешавају српско национално питање, посљедње велико неријешено национално питање у Европи. И то што нам кажу да не може да се ријеши не значи да треба да их послушамо и мирно прихватимо да други одлучују о нама. Ништа о Србима без Срба, без обзира на то у ком делу српског свијета живе - истакао је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин.