latinica  ћирилица
15/09/2024 |  21:23 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Притвор од 30 дана осамдесетпетогодишњем Томиславу Пантићу

Осамдесетпетогодишњем Томиславу Пантићу из Истока, који је ухапшен због сумње да је наводно починио ратни злочин, одређен је притвор од 30 дана, потврдио је његов бранилац Василије Арсић, истичући да је таква одлука нехумана.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

- Мјера притвора од 30 дана јако је нехумана јер је човјек изузетно лошег здравља, тешко се креће, а добио сам информацију и да одбија храну и да је такорећи неспособан за самосталан живот у затвору - рекао је Арсић.

Он је навео да је одбрана инсистирала на мјери кућног притвора, да је понудила гаранцију од 15.000 евра, међутим суд није узео у обзир наведене аргументе, већ само аргументе Тужилаштва.

- Став је био да мора мјера притвора што је унапред договорено између судија и тужилаца. Одбрана је веома ограничена у том смислу, не само према Пантићу већ према свима који су затворени и који се терете за наводне ратне злочине - рекао је Арсић за "Косово онлајн".

Он је додао да је бесмислено то што се Пантићу ставља на терет, а то је "некаква крађа стоке у Истоку 1999. године".

- Те 1999. године, када су људи напустили своја мјеста оставили су стоку, па је неко можда учествовао у сакупљању те стоке, а не у крађи, тако да је квалификација Тужилаштва тенденциозна. Људи који су узурпирали имовину су га пријавили да је учествовао у тој крађи што је бесмислено, од жртве постаје злочинац - рекао је Арсић.

Осамдесетпетогодишњи Србин Томислав Пантић из Истока ухапшен је у четвртак, 12. септембра, када је дошао у Метохију да обиђе породично имање, и одређено му је задржавање до 48 часова, потврдио је раније Арсић.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је тада да је ухапшен Томислав Пантић, који је у деветој деценији живота, иако је у прошлости често неометано долазио из централне Србије, гдје је протеклих година живио, да обилази своје имање у Метохији.

Из Канцеларије за Косово и Метохију поручили су да и овај случај показује намјеру премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да овај простор етнички очисти од Срба.