latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:55 | Аутор: СРНА

Бенцун: Критично у Доњој Аустрији, прогноза за наредни период лоша

Због обилне кише која пада у Аустрији ситуација је посебно критична у Доњој Аустрији, а прогноза за наредни период је прилично лоша, јер стручњаци предвиђају да би киша могла непрекидно падати наредна два дана, рекао је амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.
Синиша Бенцун - Фото: РТРС
Синиша БенцунФото: РТРС

Бенцун је навео да се очекује да у најкритичнијем подручју у наредних неколико дана падне и 150 до 200 литара кише по метру квадратном.

- Ученици и наставници који су директно погођени поплавама и олујама сутра су ослобођени наставе. Власти се прибојавају да ће вјештачки резервоари за прихват великих вода бити пуног капацитета већ вечерас - рекао је Бенцун.

Он је напоменуо да је данас ситуација посебно критична у Доњој Аустрији, те да је ова аустријска савезна покрајина јутрос проглашена као подручје катастрофе.

- Један ватрогасац погинуо је током акције спасавања у граду Тулну, а јак вјетар отежава дјеловање спасилаца и ватрогасаца. Неформално смо сазнали и да је једном броју држављана БиХ поплављена имовина, а поплаве су присутне не само у Доњој Аустрији, него и у 14. бечком округу - рекао је Бецун за Срну.

Он је напоменуо да се огласио и канцелар Аустрије Карл Нехамер, који је оцијенио да је ситуација напета и да ће трајати до средине сљедеће седмице.

- Из Градске управе Беча грађанима савјетују да избјегавају обале двије рјечице Бечке шуме које би могле брзо да надођу и излију се. Данас и већина линија бечког метроа саобраћа у ограниченом обиму. Бројни догађаји су отказани, као што су Вахау маратон и још неколико догађаја у Доњој Аустрији и Бечу, те неколико утакмица фудбалске лиге - рекао је Бенцун.