latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:50 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Незапамћене поплаве у средњој Европи - пуцају бране, градови скоро под водом (ФОТО/ВИДЕО)

Земље централне Европе погодиле су велике поплаве. Најкритичније је на југозападу Пољске гдје је пукла брана.
Поплаве у Чешкој (Фото:  EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Поплаве у Чешкој (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

У неколико региона у Аустрији на снази је ванредно стање. Сирене за узбуну огласиле су се у Бечу чији су дијелови под водом. Евакусано је становништво у више регија.

Најгоре поплаве у посљедњих 30 година погодиле су и дијелове Чешке.

У Будимпешти упозорење да ће водостај Дунава премашити висину од 8,5 метара и да се ближе највеће поплаве.

"Давимо се" - порука је градоначелника пољског града Глухози у којем се ријека излила из корита, однијела мост и поплавила центар града. У граду Строније Шласки пукла је брана. Једна особа се утопила, а 1.600 људи евакуисано је из града Клоцка.

Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Припадници спасилачких служби у посљедњи час извукли су на сигурно становника чешког града Јасеника, у којем живи 11.000 људи, а потом су спасилачке операције суспендоване, јер летови хеликоптерима више нису сигурни. Претходно је обустављен и рад ватрогасаца, а градоначелници овог градића није преостало ништа друго осим да оним који су остали савјетује да се попну на више спратове и чекају да олуја прође јер је град потпуно одсјечен од остатка земље. Сјеверна Моравска и Шлеска најтеже су погођени региони Чешке Републике.

Евакуисано је десет од 56.000 становника чешког града Опава, а градоначелник је упозорио да нема разлога за чекање. Додао је да је ситуација гора него током разорних поплава 1997.

Велике поплаве захватиле су Беч и дијелове Доње Аустрије након што се излиле ријека усљед обилне кише и снијега.

Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

До неких зграда се може доћи само чамцем. Уз звукове сирена многи су евакуисани. У неколико округа Беча није било ни струје. Грађани Граца добили су на мобилним телефонима упозорење да не излазе из кућа. У Доњој Аустрији погинуо је ватрогасац, а гувернерка овог региона упозорила је да је ситуација драматична.

- У граду Бечу су канали Дунава набујали, у једном дијелу града прекинут је јавни превоз, али ријеке су тако набујале да није било могуће да се тако брзо реагује. У Доњој Аустрији неће радити школе. Не очекује се да до сриједе нормализује ситуација у овом дијелу Аустрије - рекао је шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Очекује се да ће у Будимпешти водостај Дунава премашити 8,5 метара, чиме се ближи рекорду од 8,91 метар из 2013.

- Према прогнозама, једна од највећих поплава послије више година ближи се Будимпешти, али ми смо за то спремни - рекао је градоначелник мађарске престонице.

У Румунији је киша мањег интензитета него јуче, када су у поплавама погинуле четири особе, док је 5.000 кућа уништено.