latinica  ћирилица
15/09/2024 |  19:40 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Породице незадовољне процесом тражења несталих Срба (ВИДЕО)

Породице погинулих и несталих из Републике Српске незадовољне су процесом тражења несталих Срба и захтијевају да се овај процес хитно убрза. То је и један од закључака Скупштине Републичке организације на Дан погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Република Српска након скоро три деценије од завршетка рата трага за 1.636 несталих бораца и цивила међу којима је више од 300 жена и дјеце.

Српски народ је платио велику цијену за слободу и то се не смије заборавити, истичу из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједница ове организације Исидора Граорац рекла је да у спомен-костурницама има 570 посмртних остатака који чекају идентификацију и да су раније добијали увјеравања да наводно ови посмртни постаци не могу бити идентификовани јер не припадају протеклом рату или нема довољно крвних узорака за ДНК анализу.

На сједници Скупштине Републичичке организације истакнуто је да Република Српска треба да преузме рјешавање овог хуманог питања како би породице пронашле потребан мир. Незадовољни су радом Института за нестала лица БиХ јер су изгубили много времена, а нема резултата у процесу тражења несталих Срба.

Граорчева је рекла да је за породице погинулих и несталих из Републике Српске проблематично то што је од 2008. године формирањем Института за нестала лица БиХ процес тражења несталих лица прешао на ниво БиХ.

- На овај начин ми смо само добили застој у процесу тражења несталих Срба, а нисмо добили рјешења, јер за 16 година ми смо пронашли и идентификовали свега 60 несталих, што је веома мали број - указала је Граорчева.

Сматрају да је крајње вријеме да се тај процес врати на почетне позиције, односно да се ради на онај начин који је давао резултате, да пређе на ентитетски ниво. Током Одбрамбено-отаџбинског рата у темеље Републике Српске живот је уградило скоро 24.000 бораца

На крају 1995. године као нестало водило се 5.518 лица, бораца, жена и дјеце. За све погинуле у Бањалуци је служен парастос и положени вијенци код споменика погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци и Спомен-костурнице на Новом гробљу.