latinica  ћирилица
15/09/2024 |  17:55 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Свечана академија у Новом Саду: Очувати јединство српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Србија заједнички су обиљежиле Дан српског јединства, слободе и националне заставе. У Бањалуци је јутрос уприличен пријем у Палати Републике, а у Новом Саду је вечерас одржана свечана академија којој су присуствовали званичници Србије и Српске. Поручено је да јединство српског народа, гдје год се он налазио, мора да буде очувано.
Нови Сад: Дан српског јединства - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Нови Сад: Дан српског јединстваФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Академији су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, премијер Србије Милош Вучевић, министри у Влади Србије и Српске, парламентарци...

Патријарх Порфирије рекао је да је јединство насушна потреба светосавског рода, поручујући да слога, јединство и мир морају бити сачувани.

Предсједник Републике Српске рекао је да су Срби у овај вијек ушли са двије државе - Србијом и Српском. Он је истакао да је за обиљежавање Дана српског јединства најзаслужнији предсједник Србије Александар Вучић.

Прије изласка на говорницу, читава сала у Српском народном позоришту устала је и аплаузом поздравила предсједника Српске.

Премијер Србије поручио је да је очување Републике Српске завјетна обавеза Србије.

Научник из Крагујевца, који живи у Швајцарској, Владимир Цмиљановић, рекао је да на данашњи дан славимо слободу, храброст и јединство.

- Ово данас је прича о народу који се кроз вијекове бори за своју слободу. Прича о херојима са Солунског фронта и о свим нашим прецима који су се борили да данас имамо слободу. Хвала им - истакао је Цмиљановић и додао да је у најтежим тренуцима каријере снагу проналазио у својој отаџбини.

Организатори свечаности су одбори влада Србије и Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Подсјећамо, у Бањалуци је раније данас одржан свечани пријем.

Званичници Републике Српске истакли су важност заједништва и слободе српског народа и нагласили да су поносни на оно што су Српска и Србија заједно урадили и на сву подршку коју су давали једни другима, уз поруку да ће тако бити и убудуће.