latinica  ћирилица
15/09/2024 |  17:35 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

У Минхену обиљежен Дан српског јединства; Срби су пролазили голготе, али никада нису дали слободу (ФОТО/ВИДЕО)

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас у Минхену на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе да је овај празник један од најважнијих за српски народ у цјелини, те указао на значај српског јединства, јер су Срби пролазили голготе, али никада нису дали слободу без које не могу да живе.
Минхен-Дан српског јединства - Фото: РТРС
Минхен-Дан српског јединстваФото: РТРС

Клокић је подсјетио на ванвременске стихове великог пјесника Јована Јовановића Змаја "Свака ј` птица у свом јату, свако тежи своме брату", истичући да они најбоље описују тежњу Срба за јединством, али и снагу коју то јединство може да изњедри.

- Прославом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, било то у Београду, Нишу, Бањалуци или као што је то вечерас - у Минхену, треба да поносно истичемо своје поријекло, историјске побједе, али и тешке тренутке кроз које је прошао наш народ - рекао је Клокић.

ФОТО: РТРС

Он је истакао да је важно да свијет чује да су Срби одувијек корачали уздигнуте главе, јединствени и сложни ма колико зло било пред њима, те да им је баш та слога давала снагу да се јуначки боре за слободу под својом тробојком.

- Осјећам понос и задовољство што смо успјели у мисији да вас вечерас окупимо у оволиком броју. Као представник Владе Републике Српске искористио бих прилику да захвалим министру без портфеља у Влади Србије задуженом за дијаспору Ђорђу Милићевићу који је, заједно са нама, уложио велики напор да нас све окупи. Велико хвала и вама који сте присуством увеличали овај догађај и заједно са нама стали под исту заставу - нагласио је Клокић.

ФОТО: РТРС

Он је указао на важност јединства и слоге свих Срба за њихов спас и опстанак.

- Оставимо све подјеле на страну. Јединство нам је потребно, нарочито када је ријеч о важним националним питањима. Ујединимо се у овом подијељеном свијету који је, због ратова који се тренутно воде, на ивици катаклизме и хаоса. Ма шта да се догоди морамо да схватимо да смо на крају препуштени једино себи и управо због тога морамо да се сачувамо и спасимо, а за спас је неопходно управо то - јединство свих Срба - поручио је Клокић.

ФОТО: РТРС

Он је указао на значај обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, истичући да Срби на тај начин поштују и своју слободу.

- Зато српска браћо и сестре – само сложно, заједно и јединствено, ма гдје били. Живјела Србија, живјела Република Српска! - истакао је Клокић.

Прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Минхену организовали су кабинет министра Милићевића, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Генерални конзулат Србије у Минхену.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају. Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату.