latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:29 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Процес тражења несталих Срба вратити у надлежност Српске

Процес тражења несталих Срба запао је у ћорсокак због чега Скупштина Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила тражи да се овај процес врати у надлежност Републике Српске.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Скупштина тражи да се овај процес врати барем у дијелу и обиму колико је то могуће у складу са законском регулативом, превасходно имајући у виду да у спомен-костурницама има 570 посмртних остатака који чекају идентификацију - рекла је новинарима предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац након сједнице Скупштине ове организације.

Она је подсјетила да су раније добијали увјеравања да наводно ови посмртни постаци не могу бити идентификовани јер не припадају протеклом рату или нема довољно крвних узорака за ДНК анализу.

- Породице погинулих и несталих које још очекују информације о својим најмилијим нису задовољне одговорима и то не иде у прилог повољном процесу тражења несталих Срба - рекла је Граорчева.

Према њеним ријечима, за породице погинулих и несталих из Републике Српске проблематично је и то што је од 2008. године формирањем Института за нестала лица БиХ процес тражења несталих лица прешао на ниво БиХ.

- На овај начин ми смо само добили застој у процесу тражења несталих Срба, а нисмо добили рјешења, јер за 16 година ми смо пронашли и идентификовали свега 60 несталих, што је веома мали број - указала је Граорчева.

Граорчева је истакла да Институт за нестала лица БиХ није оправдао своје постојање, због чега је крајње вријеме да се процес тражења несталих Срба врати у надлежност Републике Српске.

- Апелујемо на предсједника Републике Српске, Народну скупштину и Владу Српске да дају свој максимум и да помогну мајци која је још жива да пронађе своје дијете и да га достојанствено сахрани - рекла је Граорчева.

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и цвијећа данас је у Бањалуци обиљежен 15. септембар - Дан погинулих и несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Током четири године Одбрамбено-отаџбинског рата у темеље Републике Српске живот је уградило 23.659 бораца Војске Републике Српске.

На крају 1995. године као нестало водило се 5.518 лица, бораца, жена и дјеце, док Република Српска данас трага за још 1.636 лица, 1.001 цивилом, од којих 312 жена и дјеце, 635 бораца и 12 припадника полиције Републике Српске.

Посмртни остаци неидентификованих војника и цивила налазе се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске обиљежава се 15. септембра с обзиром на то да симболизује масовно страдање и нестанак великог броја цивила и бораца у септембру 1995. године.