latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:25 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Ветерани поручили да је српски народ недјељив (ФОТО)

Српски народ је недјељив, говори истим, српским језиком, борио се и бори за слободу и јединство, поручено је данас са Моста краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Мали Зворник и Зворник, односно Републику Српску и Србију.
Дан српског јединства - Мост краља Александра Првог Карађорђевића - Фото: СРНА
Дан српског јединства - Мост краља Александра Првог КарађорђевићаФото: СРНА

На Мосту су се, поводом обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе, носећи заставе, сусрели чланови Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Удружења ветерана гардијске бригаде, Удружења ветерана 125. моторизоване бригаде, те ветерани са Кошара, Жандармерије и ратних војних инвалида из Србије, те чланови Удружења ветерана 65. заштитног пука Републике Српске, Савеза удружења ратних војних инвалида, Борачке организације, као и остала војна и полицијска удружења Српске.

Сусрету на мосту присуствовали су представници институција, установа и организација са обје стране Дрине.

Предсједник ветерана Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Жељко Јанковић рекао је да је српски народ један и јединствен, без обзира што живи у двије државе.

- Окупили смо се на Мосту краља Александра Првог Карађорђевића у већем броју да покажемо јединство српског народа, да чувамо традицију, да се сјетимо свих бораца који су дали живот за слободу српског народа - истакао је Јанковић.

Фото: СРНА

Он је нагласио да су ветерани поносни на сарадњу руководстава Републике Српске и Србије у областима језика, привреде, културе, заједништва и свега онога што чини јединственим српски народ.

Наводећи да је Србија матица српског народа, Јанковић је рекао да ветерани на овом мосту својим присуством на Дан националног јединства, слободе и националне заставе његују тековине и сјећања на све страдале Србе који су дали живот за слободу свог народа и за отаџбину.

- Јако је важно да обиљежавамо Дан јединства, слободе и националне заставе и да своја искуства и традицију пренесемо на млађа покољења да наставе гдје ми станемо, јер ми ветерани нисмо вјечни, али су Србија и Република Српка вјечне - истакао је Јанковић.

Први командант Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Миленко Каришик рекао је да је симболика сусрета на Мосту спајање истог народа са обје стране Дрине.

- На Дан српског јединства, слободе и националне заставе свечаност на Мосту краља Александра Првог Карађорђевића предводе борци, ветерани и ратни војни инвалиди који су у Одбрамбено-отаџбинском рату бранили српски народ и својим херојством и жртвом ушли у легенду - нагласио је Каришик.

Фото: СРНА

Он је истакао да, осим сјећања на славне претке, чување и његовања традиције, сусрети на Мосту ветерана Републике Српске и Србије оснажују јединство српског народа са обје стране Дрине, чувају идентитет, његују саборност и слогу, што су предуслови опстанка српског народа.

Директор Туристичке организације општине Мали Зворник Јевто Марковић рекао је да се овим окупљањем жели приказати да Мост краља Александра Првог Карђорђевића повезује један исти народ са обје стране Дрине који говори српским језиком, користи ћириликно писмо, исте је православне вјере, културе и историје.

- Окупљањем на овом мосту желимо да искажемо повезаност и јединство српског народа - истакао је Марковић и додао да се дан српског јединства, слободе и националне заставе на овом мосту обиљежава од 1921. године.

Присутни су са Моста посјетили подземни град Карађорђевића, познат под именом "Камена дјевојка", чија је градња почела 1930, а прекинута 1934. године, када је у француском граду Марсеју убијен краљ Александар Први Карађорђевић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Српској и Републици Србији, симболично је установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.