latinica  ћирилица
15/09/2024 |  16:20 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

У Бечу одржана трибина посвећена српском јединству и култури сјећања

У сали Храма Светог Саве у Бечу одржана је свечана трибина "Сусрети и разговори", посвећена српском јединству и култури сјећања, а поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Беч - трибина "Сусрети и разговори" - Фото: СРНА
Беч - трибина "Сусрети и разговори"Фото: СРНА

Оквир је био промоција дјела "Књига из тишине" Тање Тулековић, директора Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина, а које говори о усташким злочинима у Другом свјетском рату, тачније у селу Међеђа од 1941. до 1945. године, саопштено је из Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Бечу.

Тулековићева је окупљене синоћ упознала о раду на књизи, али и о раду установе на чијем је челу, а која је основана с циљем да чува успомену на жртве концентрационог логора Јасеновац, да истражује и научно представља усташки злочин геноцида у том логору и Независној Држави Хрватској, те да одржава простор Меморијала.

О књизи и другим активностима посвећеним истраживањима и научном раду говорио је и виши кустос ове установе Мирко Димић.

Њихова излагања су испраћена са много пажње и много емоција, а велики аплауз на крају вечери показао је успјех ове трибине коју "Просвјета" већ дуже од деценије одржава у Аустрији, као и велико поштовање грађана Беча према овој теми и његовању културе сјећања, додаје се у саопштењу.

Потпредсједник "Просвјете" Срђан Мијалковић честитао је Дан српског јединства, слободе и националне заставе и истакао да је важно више се бавити културом сећања, јер је то потребно српском народу и због тешке историје, али и будућности.

- Поносан сам што смо и ове године успешно и вредно прославили овај празник са драгим гостима - нагласио је Мијалковић.

Он је напоменуо да у "Просвјетиним" допунским школама у Аустрији ђаци на прави начин имају прилику да, осим српског језика, науче много о историји свог народа, његовим жртвама, али и побједама.

Трибини су присуствовали и историчари Марко Сарић и Дејан Сегић из "Просвјете", амбасадор при ОЕБС-у и УН у Бечу Жарко Обрадовић, представници амбасада Србије и БиХ, шеф Представништва Републике Српске Младен Филиповић, свештенство, представници српских удружења и студенти.

Окупљенима се обратио предсједник "Просвјете" Марко Сарић, а секретар Друштва Дејан Сегић на почетку је направио историјски увод у тему.