latinica  ћирилица
15/09/2024 |  14:00 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Ванредно стање у неколико региона у Аустрији; Евакуисане хиљаде људи (ФОТО)

Због обилне кише у неколико региона у Аустрији на снази је ванредно стање, а оперативни центри прогласили су више десетина општина за подручја катастрофе због обилних падавина. Грађани Граца су на своје мобилне телефоне добили упозорење да не излазе из кућа.
Невријеме (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/илустрација) -
Невријеме (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/илустрација)

Усљед циклона "Борис" који бијесни изнад централне Европе, гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер упозорила је данас да је ситуација тамо изузетно драматична, да је евакуисано 1.100 кућа и да их је "сваким часом све више", преноси портал Пулс 24.

Обилне падавине посљедњих дана довеле су до тога да је шеталиште на обали Муре данас од 13 часова затворено до даљњег.

- Поподне се очекује још јачи вјетар. Из тог разлога је на подручју града Граца послано упозорење путем мобилног емитовања. Сви који су у Гразу добили су обавјештење на мобитлни телефон - стоји у саопштењу.

Истовремено, вицеканцелар Аустрије Вернер Коглер објавио је данас на мрежи Икс да је погинуо ватрогасац који се борио против поплава у Доњој Аустрији, док су власти ту провинцију, која окружује Беч и граничи се са Чешком Републиком и Словачком, прогласиле за подручје катастрофе.

У Доњој Аустрији распоређено је око 1.160 ватрогасних бригада и 20.000 ватрогасаца, рекао је на конференцији за новинаре командант државне ватрогасне бригаде Доње Аустрије Дитмар Фахрафелнер.

Током ноћи обустављен је саобраћај возова на западној релацији између Амштетена и Сент Валентина.