latinica  ћирилица
15/09/2024 |  13:48 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Невријеме у Средњој Европи, расте број страдалих; Хаотичне сцене из Беча, пукла брана у Пољској

Земље Средње Европе погодиле су велике поплаве. У олујном невремену у источној Румунији страдало је пет особа, у Пољској једна, док је 1.600 евакуисано. У Аустрији је погинуо ватрогасац који се борио са поплавама. У Грацу је издато црвено упозорење за грађане да не излазе из кућа. У Чешкој је водостај достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села. Водостај Дунава пријети Будимпешти и Братислави. Упозорења у Њемачкој, Аустрији и Словенији.
Поплаве у Чешкој (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Поплаве у Чешкој (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Због обилне кише у неколико региона у Аустрији на снази је ванредно стање, а оперативни центри прогласили су више десетина општина за подручја катастрофе због обилних падавина. Грађани Граца су на своје мобилне телефоне добили упозорење да не излазе из кућа.

Пукла брана у Пољској

Брана на југозападу Пољске попустила је због поплава. Вода прелази преко бране, водостај је 2.781,1 цм што је, како пишу пољски медији, апсолутни рекорд.

Највиши водостај на овој брани је забиљежен 1997. године када је износио 2.685 цм.

Грађани Граца путем мобилних телефона добили упoзорење на олујни вјетар

Обилне падавине посљедњих дана довеле су до тога да је шеталиште на обали Муре данас од 13 часова затворено до даљњег.

- Поподне се очекује још јачи вјетар. Из тог разлога је на подручју града Граза послано упозорење путем мобилног емитовања. Сви који су у Гразу добили су обавјештење на мобител - стоји у саопштењу.

Поплаве у Бечу

Велике поплаве захватиле су у недјељу ујутру Беч и дијелове Доње Аустрије након што се излила ријека услијед обилних падавина.

Како преносе аустријски медији, до неких зграда се може доћи само чамцем. Из професионалне ватрогасне службе кажу да су људи евакуисани у раним јутарњим сатима.

У недјељу у 9 сати ријека Вин која протиче кроз Беч је имала водостај од 2,26 метара на подручју Кенедијевог моста. У исто вријеме дан раније било је 50 центиметара.

 У три округа Беча - односно у дијеловима Пензинг, Ландштрасе и Донаустадт - у недјељу ујутро прекинуто је напајање струјом.

- Настављамо да радимо на поправљању ситуације како бисмо брзо обновили снабдијевање - наводи се на веб страници добављача енергије.

Погинуо ватрогасац који се борио против поплава у Аустрији

Вицеканцелар Аустрије Вернер Коглер објавио је да је погинуо ватрогасац који се борио против поплава у Доњој Аустрији, док су власти ту провинцију, која окружује Беч и граничи се са Чешком Републиком и Словачком, прогласиле за подручје катастрофе.

Гувернерка Доње Аустрије Јохана Микл-Лајтнер упозорила је данас да је ситуација тамо изузетно драматична, да је евакуисано 1.100 кућа и да их је "сваким часом све више", преноси портал Пулс 24.

У Доњој Аустрији распоређено је око 1.160 ватрогасних бригада и 20.000 ватрогасаца, рекао је на конференцији за новинаре командант државне ватрогасне бригаде Доње Аустрије Дитмар Фахрафелнер.

Током ноћи обустављен је саобраћај возова на западној релацији између Амштетена и Сент Валентина.

Мађарска: Дунав у Будимпешти ће премашити рекорд из 2013.

У Будимпешти су званичници упозорили на прогнозе да ће водостај Дунава порасти и премашити висину од 8,5 метара, што је близу рекордне вриједности од 8,91 метара колико је забиљежено 2013. године, пошто киша наставља да пада у Мађарској, Словачкој и Аустрији.

- Према прогнозама, једна од највећих поплава послије више година ближи се Будимпешти, али ми смо за то спремни - рекао је градоначелник мађарске пријестонице Гергељ Карачоњ.

Четвртина милиона домова у Чешкој без струје

Усљед циклона "Борис", који бјесни изнад централне Европе, неки дијелови Чешке Републике суочили су се са најгорим поплавама за протеклих скоро 30 година, преноси Ројтерс.

У Чешкој Републици четвртина милиона домова остала је без струје усљед снажних вјетрова и кише. Чешка полиција је саопштила да је у току потрага за троје људи из аутомобила који је слетио у ријеку код Липове Лазне, 235 километара од Прага.

Ватрогасна служба у том региону саопштила је да је јутрос евакуисала 1.900 људи, док су многи путеви непроходни.

Једна особа се утопила, 1.600 људи евакуисано у Пољској

Једна особа се утопила, а 1.600 људи је евакуисано у округу града Клоцка у југозападној Пољској, док су локалне реке достигле рекодни водостај и излиле се у неколико општина послије вишедневних падавина.

- Ситуација је веома драматична. Најдраматичнија је у округу Клоцка - рекао је новинарима премијер Доналд Туск послије састанка са Кризним штабом у граду Клоцку, преноси Ројтерс.

Поплаве у Пољској (Фото: EPA-EFE/Lukasz Gagulski)

Око 17.000 домаћинстава у том округу остало је без струје и телефонског домета, а приступ неким насељеним местима је практично пресјечен, рекао је Туск.

Клоцко, град од око 25.000 становника, дјелимично је под водом пошто је ријечни водостај достигао висину од 665 центиметара, што је знатно изнад алармантног нивоа од 240 центиметара и више од рекордних вриједности забиљежених у вријеме обилних поплава 1997. године када је 56 људи изгубило живот.

- Позивам становнике који треба да се евакуишу да сарађују са спаилачким службама - рекао је Туск. У историјском граду Глухолази, у суседној провинцији Ополе, градоначеник је јутрос наложио принудну евакуацију пошто је ријека почела да се излива.

Ватрогасци, локалне власти и војници од суботе покушавају да заштите мост у граду, покривајући га шљунком како би био тежи и издржљивији. Ватрогасци од почетка викенда помажу у борби с поплавама у југозападној Пољској, док су за данас и сутра најављене нове падавине, што погоршава ситуацију.