latinica  ћирилица
15/09/2024 |  13:23 ⇒ 14:27 | Аутор: banjaluka.net

Теа Ковачевић освојила злато на Европском првенству У-14

Млада тенисерка из Градишке Теа Ковачевић (14) остварила је највећи успјех у каријери. Она је данас у финалу Европског првенства (У14) у чешком Мосту савладала прву носитељку, чешку тенисерку Јану Ковачкову, са 2:1 и тако понијела епитет најбоље младе тенисерке Европе.
Теа Ковачевић - Фото: РТРС
Теа КовачевићФото: РТРС

Први сет је добила Чехиња 7:6, али је Ковачевићева звратила са 6:4 и увела меч у трећи сет у којем је доминирала и показала зашто је у овом тренутку најбоља млада тенисерка у Европи. Трећи сет је добила са 6:4 за европску круну. Постала је прва тенисерка из БиХ икада која је освојила овакав тунир.

Само је Дамир Џумхур 2010. године стигао до краја ЕП у У-18 категорији.

Иначе, Теа ове сезоне игра чудесно. Освојила је четири У14 титуле, а има пет наслова и у У16 категорији. Овом титулом осигурала је завршни Мастерс у Монте Карлу на којем ће играти најбољих осам тенисерки, преносе Независне.

Чудесна дјевојчица из Градишке је до финала стигло без изгубљеног сета. У првом колу је била слободна, а затим су услиједиле побједе над Саром Митевском (С. Македонија), Аном Пиршер (Аустрија), Андреом Олариу (Румунија), Паолом Целорио (Шпанија), те у полуфиналу над Лауром Чулмском (Чешка).

Треба рећи да су овај турнир раније освајали Новак Ђоковић, Ига Швјонтек, Иван Иван Лендл, Мартина Хингис, Карлос Алкараз.