latinica  ћирилица
15/09/2024 |  12:23 | Аутор: СРНА

Ћурић: Требиње крупним корацима иде напријед

Град Требиње крупним корацима иде напријед, у овој години реализују се бројни инфраструктурни пројекти који су измијенили слику града набоље, а град ће директно или индиректно реализовати 20 милиона КМ инвестиција, изјавио је Срни градоначелник Требиња Мирко Ћурић.
Мирко Ћурић - Фото: РТРС
Мирко ЋурићФото: РТРС

Ћурић је подсјетио да су настављени радови на Духовном центру Мркоњићи и да се гради видиковац вриједан око 1,7 милиона КМ, што је веома значајно.

Он је навео да је почело поплочавање Старог града које је заустављено због туристичке сезоне и ускоро ће бити настављено, а поплочан је и тротоар у центру града.

- Завршен је видиковац изнад града, значајан пројекат који употпуњује садржај за грађане и туристе - рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да су настављени радови на новој болници, као и градња новог моста на Требишњици, што је важан пројекат.

- Изграђена су игралишта за дјецу, терен са вјештачком травом, нова улица поред Територијално ватрогасно спасилачке јединице. Изграђен је кружни ток на најфреквентнијој раскрсници у Требињу, као и трећа трака поред капеле - навео је Ћурић.

Он је додао да су ови пројекти реализовани на иницијативу грађана, те захвалио предузећу "Путеви Републике Српске".

- Наредних дана очекујемо да почне пресвлачење улице од Каменог моста до кружног тока на излазу према Дубровнику и Херцег Новом. Сматрамо да је то, можда, најлошија дионица кроз град. Измијениће се системи за наводњавање на тој дионици - рекао је Ћурић, те напоменуо да су у овој години планирани радови на два резервоара - Црквина и Полице.

Он каже да је циљ Градске управе да суграђанима побољшају услове живота, али и да се они који су отишли врате, додајући да се сваког дана јавља све више породица из иностранства које желе да се настане у Требињу.

- Године 2017. смо усвајали стратегију да желимо да Требиње буде најпожељнији мали град на Балкану до 2030, а многи кажу да смо то већ постигли, јер сада у Требиње долазе туристи из више од 90 земаља свијета - рекао је Ћурић.

Према његовим ријечима, град нуди попуст од 99 одсто на ренту, а 25 одсто на трошкове уређења за привреднике који желе да граде производне објекте.

Он истиче да су у посљедњих мјесец дана све парцеле које су биле у пословној зони продате привредницима по повољнијим условима.

- Прва слободна зона регистрована је у Требињу, а сматрамо да ће слику Требиња знатно промијенити набоље и будући аеродром који се гради са Владом Србије - рекао је Ћурић.

Када је ријеч о малим привредницима, Ћурић је навео да је прије два мјесеца објављен позив за самозапошљавање, а град први пут до сада даје до 40.000 КМ бесповратих средстава.