latinica  ћирилица
15/09/2024 |  11:36 ⇒ 14:27 | Аутор: Агенције

Вучић примио ученике и наставнике основних школа и предсједнике општина из Српске и Црне Горе (ФОТО)

Поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, предсједник Србије Александар Вучић примио је ученике и наставнике основних школа и предсједнике општина из Републике Српске и Црне Горе.
Пријем код предсједника Србије за ученике и наставнике (Фото: Танјуг/Немања Јовановић) -
Пријем код предсједника Србије за ученике и наставнике (Фото: Танјуг/Немања Јовановић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе празник српског народа, ма гдје он живио.

- Нашем народу у земљи, расијању, свуда на нашој планети, честитам празник, честитам Дан српског јединства, у нади да ћемо то јединство умјети да градимо, чувамо, баш као и наш језик, писмо и културу. Наш народ су бисери расути по цијелом свијету. И ма гдје били ти бисери, они данас чине ниску најсјајнијег могућег сјаја - рекао је Вучић на пријему ученика и наставника основних школа и предсједника општина из Републике Српске и Црне Горе, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Додао је да је српски народ кроз дугу историју свог трајања одавно сазрио до државотворног народа.

Пријем код предсједника Србије за ученике и наставнике (Фото: Танјуг/Немања Јовановић)

- Наш народ у својој колективној свијести памти многе топониме још од древне Винче. Памти наш народ многе градове, многе дивне крајолике, многе завјете. И сви, баш сви наши људи данас славе велики празник - поручио је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да се Срби уједињују под најлепшим црвено-плаво-бијелим барјаком на свијету.

- Тај барјак је лијеп, тачно онолико колико је витешке и невине крви проливено у одбрани слободе народа који га је осликао и одабрао за свој - рекао је предсједник.

Вучић је додао да припадници српског народа на Косову и Метохији због српске тробојке не живе у условима на које су Европљани и неки други навикли.

- Говоримо и о условима на које су ти исти Европљани печатима и потписима гарантовали, а нису испунили. Наша сестра и браћа на Косову и Метохији данас се радују заједно са нама. Овом приликом их срдачно поздрављам, честитам им празник и прије свих, ето баш њима. Заслужили су, највише су претрпјели и знам да ће још много тога морати да претрпе, али увијек ће имати своју Србију, своју државу. И нас који ћемо бити уз њих - поручио је Вучић.